Vragen in havo-examen biologie van 'onderbouwniveau'

Meer dan 25.000 havisten bogen zich maandagmiddag over het biologie-examen. Veel leerlingen waren binnen twee uur klaar en gingen met een goed gevoel de examenzaal uit. 

Zo ook Bente Jansen: "Ik vond het examen precies goed." Het examen was precies zoals verwacht. "Het ging erg goed, ondanks dat er een tijdje wat kinderen op de gang stonden te zingen." De vragen waren op niveau, vindt Fleur Verplanke. "Ik had niet heel goed geleerd maar het ging erg oké."

Maria Quaak was opvallend vroeg klaar. "Ik kon alle vragen goed maken, ze waren niet moeilijk en daarom ga ik zeker niet klagen."

Te makkelijk

Ook Isa Tropee was erg snel klaar. "Mensen stonden na anderhalf uur al op om hun examen in te leveren, ik deed er iets langer over maar het was duidelijk dat het examen niet moeilijk was."

Onderbouwdocent biologie Jarno Heerschap kan wel begrijpen waarom scholieren zo snel klaar waren. "Ik en mijn collega's, onder wie een oud-examenmaker, vonden het examen te makkelijk. Er werd veel onderbouwstof getoetst en de vragen waren te makkelijk. De onderwerpen waren wel divers, maar eigenlijk onder de maat voor de havo."

BINAS

Veel antwoorden op de vragen kon je ook halen uit de BINAS, het hulpboek, vertelt Maria. "Als ik iets niet gelijk wist, bladerde ik in mijn BINAS en vond ik na even zoeken wel het antwoord bij elkaar. Het voelde eigenlijk meer als een tussentijdse toets dan een examen." Ook Isa kon veel gebruik maken van de BINAS: "Was echt handig."

Julian van Loon vond het soort vragen niet altijd even leuk. "Er zaten veel meerkeuzevragen in het examen. Dat is op zich handig, maar aan de andere kant ook wel lastig. Je kunt dan namelijk altijd iets kiezen, terwijl je bij een open vraag beter weet of je het antwoord weet of niet." Verder vond hij het wel goed gaan. "Ook ik was na zo'n twee uur al klaar."

Klachten

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat er niet veel klachten zijn over het examen zelf. "Er zijn wel wat leerlingen die klagen over het feit dat aardrijkskunde en biologie op dezelfde dag is, aangezien je veel stof voor beide vakken moet weten. Maar verder hebben wij niet veel klachten ontvangen over de moeilijkheid."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie