Geen verrassingen bij havo-examen aardrijkskunde

De geografische kennis van 21.115 havo-scholieren werd maandag getest tijdens het examen aardrijkskunde. Over het algemeen werd het examen goed ontvangen.

"Ik zou niet weten waarover ik zou moeten klagen", vertelt Anouk Middelkamp. Anouk vond het dus best goed gaan, ook al had ze niet veel geleerd. "Alle opgaven in het examen hadden we al eens behandeld en het niveau was niet te hoog. Ik had nog drie kwartier over, dus dat zegt genoeg." 

Megan Mekelenkamp deed er ook niet zo lang over. "Van tevoren wist ik niet wat ik kon verwachten, want aardrijkskunde is vaak zo algemeen, maar hij ging best ok."

Eva van den Elzen noemt het "een typisch examen. "Ik vond een paar vragen wel vaag, waarbij ik niet precies wist hoe ik het moest doen. Dus daar ga ik misschien wel over klagen. Maar al met al ging het best goed."

Tessa Bosman vond het ook meevallen: "Op zich kun je met goed lezen en logisch nadenken de vragen goed beantwoorden. Er werd niet heel veel naar specifieke kennis gevraagd." 

Oorzaak-gevolg

Docent Edger Maas is het op grote lijnen eens met de leerlingen. "Als je goed had geleerd en geoefend, werd je daar bij dit examen zeker voor beloond. Ook al had je alleen je basiskennis op orde, dan kwam je al een heel eind."

Maas vond de opbouw van het examen logisch. "Er zaten wat specifieke vragen in over Indonesië en veel oorzaak-gevolg relaties. Daarnaast zag ik wel een paar moeilijke inzicht-vragen, waarbij je wat harder na moest denken. De atlas moest er ook vaak bij gehaald worden, maar verder waren er geen verrassingen."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat het aantal en soorten klachten heel erg meevalt. "Naar aanleiding van wat wij binnenkrijgen, schijnt het een redelijk examen geweest te zijn. De klachten gaan voornamelijk over de vraagstelling."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie