Woordenboeken schieten tekort bij vwo Duits

De 22.479 vwo'ers met Duits in hun vakkenpakket moesten maandag laten zien goed te hebben opgelet tijdens de les. Zij kregen namelijk de leestoets van het vak Duits voor hun kiezen. Niet alleen de kandidaten werden getest, maar ook hun woordenboeken.

Noah van Dansik is een term in het bijzonder bijgebleven. "Geizgeilheit stond er gewoon niet in." "Bijvoorbeeld in die tekst over kunstvervalsing: heel veel vaktermen", onderschrijft Fabian Nieuwkamp.

Ook het woordenboek van Tim Vonk schoot soms te kort. "Maar ik heb ook wel een oud exemplaar hoor." Ondanks dat sommige termen niet opgezocht konden worden, hielden alle drie de correspondenten een overwegend goed gevoel over aan het examen. "Al was dat gevoel wel iets minder goed nadat ik met mijn klasgenoten het examen nabesproken had", aldus Tim.

Kunstvervalsing en weer feminisme

Noah vond het opvallend dat er grote niveauverschillen tussen de teksten zaten. "Ik snapte helemaal niks van die tekst over kunstvervalsing, maar de tekst over Victoria’s Secret sprak me wel aan." Ook Tim vond het verschil in moeilijkheid opvallend, maar kwam dat vooral tegen in de vragen.

Ook opvallend volgens Tim. "Ik heb nu vier examens gemaakt en tot nu toe komt in elk examen het feminisme naar voren. Prima hoor, die maatschappelijke betrokkenheid, maar wat meer variatie zou wel mogen."

Lange teksten 

"Misschien ga ik over vraag zeven nog klagen, daar zat een dubbele ontkenning in. Maar verder wil ik eerst het correctiemodel even inzien", laat Fabian weten. Noah vond vooral de opbouw van het examen vervelend. "Die lange teksten aan het einde, dat was wel naar. Dat had ik graag anders gezien."

Dat sommige teksten te lang zouden zijn is ook iets wat Sterre Theunissen, klachtencoördinator van het LAKS, hoort. "Maar dat er voor het woordenboek onbekende termen in zouden staan is voor mij nieuw. Natuurlijk is de klachtenlijn pas net open, dus wellicht komt dat nog."

Vanaf woensdag 10 mei t/m woensdag 24 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie