Dit waren de eerste drie examendagen

De afgelopen drie dagen stonden compleet in het teken van examens maken, de komende twee dagen gaan vooral om het leren daarvan.

Dag 1, woensdag

Woensdag kon er uitgeslapen worden: de examens begonnen pas om 13.30 uur. Voor de havisten betekende dit een chemisch begin met het examen scheikunde. Voor vwo'ers stond Nederlands als eerste examen op het programma. Wat een examen was dat. Vlak na het examen regende het al klachten en de termen 'hellend vlak' en 'apocalyptisch geschreeuw' veranderden al snel in 'memes'.

Een dag na het examen meldde het LAKS dat het klachtenrecord van 1988 was verbroken: er kwamen binnen 24 uur meer dan 26.000 klachten binnen. Opvallend: een dag na het examen Nederlands plaatste het CvTE een vacature voor een voorzitter voor de vaststellingscommissie Centrale Eindtoets Nederlandse taal.

Donderdag, dag 2

Op donderdag kregen de havisten Nederlands voor hun neus. Uiteraard kon ook dit examen rekenen op veel kritiek, maar niet zoveel als bij het vwo-examen Nederlands. Vwo'ers maakten management & organisatie. Weinig opvallende zaken bij dit examen, behalve dat er veel theorie in dat examen zat. 

Wat wel opviel: er zijn na twee dagen al drie gevallen bekend van wespenoverlast in de examenzaal. Zijn we hier een plaag op het spoor? Laat het ons weten als er ook een wesp op jouw pad komt.

Vrijdag, dag 3

Pas op vrijdag hoefden de vmbo-gt scholieren voor het eerst aan de slag tijdens de centrale examens. Traditiegetrouw was ook voor deze groep Nederlands het eerste examen. Op diezelfde dag begon zowel havo als vwo aan geschiedenis. Vooral vanuit het vwo-kamp klonken er ontevreden geluiden over het minieme aantal kenmerkende aspecten. Ook deze examens ontketenden een tsunami aan memes.

Ook op vrijdag zette de commotie rondom het vwo-examen Nederland door. Na diverse oproepen door scholieren op de Facebookpagina Eindexamens richting #BOOS, het YouTube-programma van Tim Hofman, kwamen zij vrijdagmiddag met een reactie. Een woordvoerder vertelt: "We hebben ongeveer 30 berichten binnengekregen over het vwo-examen Nederlands, daar gaan we zeker wat mee doen." 

Weekend

De commotie rondom het vwo-examen Nederlands zet ook in het weekend door. Leraar Nederlands Gijsbert de Keizer zegt vrijdagmiddag in een column in het NRC dat leerlingen niet zo moeten zeuren. "Om kort te gaan: ik had vroeger nooit een voldoende voor wiskunde. Maar ik klaagde toen niet: ik was er gewoon niet goed genoeg in. Zeg het maar een keer hardop: 'Ik kan het niet!' Of anders: ophouden met klagen en als de bliksem weer terug de boeken in!", aldus meneer Keizer.

Scholieren zijn op zijn zachtst gezegd gefrustreerd door de column van deze docent, blijkt uit reacties op social media. Vwo-scholier Jelmer Witteveen schreef al een tegenbrief en een andere groep scholieren is bezig met 'crowd-sourced' reactie op de column van de Keizer. Wordt vervolgd.

Vanaf woensdag 10 mei t/m woensdag 24 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie