Politieke kennis vereist bij vwo-examen Engels

40.928 scholieren van het vwo bogen zich vrijdagmiddag over het examen Engels. Er zaten een paar lastige teksten in, maar over het algemeen ontsteeg het examen niet het niveau van de oefentoetsen.

Verder was het voornamelijk een lang examen. Marinde Reijman denkt dat ze wel een voldoende heeft. "Ik had net te weinig tijd, maar het niveau was wel vergelijkbaar met dat van de oefententamens."

Ook Tim Vonk heeft een goed gevoel over het examen. "Alleen de laatste drie teksten vond ik heel lastig. Er was zo'n advertentiepagina en een tekst over apen. Ik ga misschien klagen als ik het heb nagekeken, maar waarschijnlijk niet", zegt Tim.

Brexit

Voor Xander Lenders waren de eerste teksten wel erg lastig. "Maar hoe verder ik kwam, hoe beter het ging." Er zaten een paar interessante teksten in het examen. "Bijvoorbeeld een artikel dat dateerde van voor de Brexit. Het artikel ging over de cynische toon die veel Britten aansloegen tegenover Europa. In het artikel probeerde Cameron het volk te laten beseffen dat Europa zo slecht nog niet is. Wij als lezer weten natuurlijk hoe dat is afgelopen."

Volgens Maria Piël had je wel een achterstand als je niet zo veel politieke kennis had. "Ook was er best wel wat onrust in onze zaal door een paar havisten die de zaal eerder verlieten", vertelt Maria.

Xander dacht eerst dat het begin moeilijker was omdat hij er nog een beetje in moest komen, maar hoorde naderhand dat zijn klasgenoten er hetzelfde over dachten. "We stonden net op de gang even na te praten en de klasgenootjes die al klaar waren vonden het begin ook best lastig."

Lang

Docent Michelle Macdonnell van het Regius College in Schagen zegt dat het wel een erg lang examen was. "Er was niemand op onze school eerder klaar, maar iedereen kon het examen wel afmaken. Het was gewoon een lang examen. Toch was iedereen tevreden met de resultaten."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, zegt dat veel scholieren het examen van een goed niveau vonden. "Het was een uitdagend examen dat vooral door veel leerlingen erg lang gevonden werd. De klachten gaan daarom ook voornamelijk over de lengte. Verder moest je bij vraag 31 Nederlandse spreekwoorden koppelen aan Engelse spreekwoorden. Maar veel scholieren hadden nog nooit van de Nederlandse spreekwoorden gehoord. Daar komen ook veel klachten over."

Vanaf woensdag 10 mei t/m woensdag 24 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie