Gemengde reacties na havo-examen Frans

Het examen Frans werd voor 11.887 havo scholieren vrijdagmiddag réalité. De reacties erover zijn erg verdeeld: de één vond het 'geen verrassend examen' en de ander kreeg het examen na veel moeite niet eens af.

Voor Tessa Bosman had het examen geen verrassingen in petto: "Het examen bestond uit van die 'basic' teksten die je elk jaar in examens tegenkomt. Bijvoorbeeld over Lodewijk XIV en het milieu. Dus ik heb wel vertrouwen in een goed cijfer."

Sam Cornelisse vond het na de eerste tien vragen ook wel 'prima' gaan: "Volgens mij waren er een stuk of veertien teksten, dus dat is aardig wat. Er waren namelijk heel veel meerkeuzevragen. De eerste tien vragen waren een beetje vaag. Ik heb over de eerste acht vragen ook een uur gedaan, maar heb het examen wel af gekregen."

Typisch

Volgens docente Frans Swannet van den Akker was het een typisch examen Frans. "Mijn eerste indruk was dat het een lang examen was, maar qua onderwerpen vond ik het helemaal niet verkeerd. De eerste vragen vond ik wel taai, iets wat een kwestie is van eraan wennen."

Wat betreft de teksten werd van den Akker niet verrast. "De teksten in het examen over bijvoorbeeld Lodewijk en de Tour de France zaten al vaker in examens. Het was niets nieuws onder de zon. Met een goede voorbereiding kon je het goed maken."

Ramp

Veerle vond het examen juist een regelrechte ramp. "Er zaten teksten in het examen die over veel te ingewikkelde onderwerpen gingen. De tekst over de Zonnekoning bijvoorbeeld, die heb ik gewoon vijftien keer opnieuw moeten lezen."

Ze vond de vragen ook zo ontzettend op elkaar lijken. "Soms zat er maar één woord verschil in. Het waren woorden die ook niet echt omschreven waren in het woordenboek. Aan het einde van de tijd had ik pas 30 van de 45 vragen beantwoord. Ik bleef gewoon hangen bij die vragen", vult Veerle aan.

Ook Anne-Ruth de Bruin kwam in de problemen. "Bij veel open vragen moest je 'wel' of 'niet' beantwoorden, dat was heel vaag. Dat hadden beter meerkeuzevragen of andere soort vragen kunnen zijn. Met de oefenexamens haalde ik zevens, maar dit examen ging naar mijn idee niet zo heel goed."

Lang

Volgens Sterre, klachtencoördinator van het LAKS, wordt er veel geklaagd over de moeilijkheidsgraad van het examen: "Het examen was volgens scholieren te lang en de teksten waren te ingewikkeld. Vraag 33, tekst zeven en tekst acht worden veel genoemd in de klachten. Of het klachtenaantal in lijn loopt met voorgaande jaren, merken we later vanavond."

Vanaf woensdag 10 mei t/m woensdag 24 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie