Weinig stress bij vmbo-examen Nederlands

61.542 vmbo-scholieren van zowel de gemengde leerweg als de theoretische leerweg kregen vandaag het examen Nederlands voor hun kiezen.

Kahly Roose weet zeker dat ze dit vak in ieder geval gehaald heeft. "Er zaten nauwelijks onverwachte dingen in en ik had me goed voorbereid, dus ik heb er een goed gevoel over."

Ze noemt slechts een paar moeilijkheden: "De eerste tekst vond ik wel lang en daarom lastig. En vraag 3 snapte ik totaal niet." Ook was er een wesp in haar examenzaal waardoor iemand ging gillen. "Daar schrok ik wel even van."

Bij Noah Snoek ging het ook goed. "Ik werd wel moe van al die woorden tellen. Maar het ging zeker niet slecht."

Opslagruimte

Dolores Ockeloen zat in een nogal gehorige opslagruimte van de school het examen te maken: "Op een gegeven moment ging het regenen en het leek net of er meteorieten op het dak neerstortten. Maar mijn examen ging zo goed en stressloos dat ik het eigenlijk wel leuk vond!'

Bij Ince Wright viel het ook erg mee: "De vraagstelling vond ik prima, het examen was zeker niet moeilijk." Docent Daniëlle Pronk is het daar mee eens: "Volgens mij was het een degelijk examen. De leerlingen die ik heb gesproken leken er goed mee overweg te kunnen."

Verder viel Daniëlle niets speciaals op behalve de bronnen: "De gegeven bronnen hadden wat meer variatie dan normaal, zo zag je een artikel van de Volkskrant terwijl dat vaker voorkomt in examens van een ander niveau."

Erratum

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat de meeste klachten binnenkomen over de lengte van het examen. "Blijkbaar vonden de scholieren die gingen klagen de vragen ook onduidelijk, en wisten ze daarom niet wat ze moesten doen."

Sterre vertelt ook dat op verscheidene scholen een erratum onduidelijk of helemaal niet is voorgelezen. Hierin stond dat een bepaald antwoord minstens honderd woorden moest bevatten omdat je er anders geen punten voor krijgt. Het LAKS gaat hier verder onderzoek naar doen.

Poll

Er zijn ruim 250 scholieren die gestemd hebben op de poll over dit examen. Daarvan geeft 26 procent aan dat het 'heel goed' ging. Bij 32 procent ging het 'gewoon'. Het aandeel scholieren bij wie het 'heel slecht' ging is ook best groot met 19 procent.

Vanaf woensdag 10 mei t/m woensdag 24 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie