Vraag over Bowie struikelblok bij havo-examen geschiedenis

Vrijdagochtend hebben 35.900 havo-scholieren het examen geschiedenis gemaakt. De grote afwezige tijdens het examen was het onderdeel kenmerkende aspecten.

Kenmerkende aspecten zijn de hoofdgebeurtenissen en perioden in de geschiedenis die scholieren moeten leren. Dat er zo weinig vragen over kwamen, leidde zowel tot opluchting als tot verontwaardiging, ook bij docenten. 

Frank Solleveld had weinig moeite met het examen. "Het ging wel prima, ik had gewoon goed geleerd voor het examen en dat was voldoende. Ik kon alleen één van de stellingen bij de laatste vraag over David Bowie en een kenmerkend aspect van hem niet helemaal plaatsen. Verder had ik ook meer vragen over kenmerkende aspecten verwacht." 

Ook Jottum Kok had moeite met de vraag over de in 2016 overleden zanger. "Alleen de vraag over Bowie kon ik niet zo goed beantwoorden. Voor de overige vragen had ik wel tien kantjes nodig, dus heel mijn hand doet nu pijn", vertelt hij.

Kenmerkende aspecten

Anne-Ruth de Bruin heeft een goed gevoel over het examen: "Ik vond het erg fijn dat er weinig vragen over kenmerkende aspecten in het examen zaten. Bij de laatste vraag die daar wel over ging, vond ik het wel lastig om uit te leggen waarom ik die aspecten gekozen had: ze waren een beetje vergezocht."

Anne-Ruth kwam helaas wel in tijdnood. "Ik moest op het einde hard doorwerken om alles in te vullen. Daardoor heb ik niet alle vragen kunnen beantwoorden. Ondanks het tijdgebrek heb ik vertrouwen in een goed cijfer."

Jottum Kok merkte verder nog een ander obstakel op tijdens het examen. "De eerste tien vragen gingen onder andere over de middeleeuwen en dat hoofdstuk werd vooral behandeld in havo 4, dus daar wist ik niet meer alles van. Geschiedenis is gelukkig wel één van mijn beste vakken, dus het komt wel goed met het cijfer denk ik."

Duidelijk

Geschiedenisdocent Milo Brinkkemper vond het ook een geslaagd examen, maar het viel hem ook op dat er maar twee kenmerkende aspecten in het examen zitten. "Ik ben er op zich blij mee, want ik vind het onzinnig om te diep in te gaan op die specifieke onderdelen."

Hij vindt alleen het verschil met het examen van vorig jaar erg groot. "Toen waren er veel vragen over de kenmerkende aspecten. Docenten hebben hier dit jaar op ingespeeld. Dat is een beetje jammer in de voorbereiding. Verder vond ik het een duidelijk examen, met duidelijke vragen. Mijn leerlingen zijn er in het algemeen ook positief over."

Poll

Er zijn inmiddels meer dan zeshonderd stemmen op de poll in het liveblog uitgebracht. De tendens is overwegend positief. Bij 34 procent ging het examen 'redelijk goed' en bij 19 procent zelfs 'heel goed'. Daarnaast zegt een groot deel dat het 'gewoon ging': 28 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie