Weinig kenmerkende aspecten in vwo-examen geschiedenis

Voor zowel havo als vwo begon de vrijdag met het examen geschiedenis. De term "consolidatie" zorgde voor verwarring bij de vwo'ers en verrassend genoeg waren er weinig kenmerkende aspecten in het examen te vinden. 

Het examen werd wel goed ontvangen.  Zo ook door Noah van Dansik. "Het ging echt heel goed. Normaliter heb ik alle tijd nodig; nu niet: dat was heel fijn." 

Stijn de Boer kan zich vinden in Noah's opmerking en stelt zelfs dat de eerste helft van het examen veel oppervlakkige vragen bevatte. ''De gebeurtenissen moest je in de juiste volgorde zetten, maar die gebeurtenissen lagen vijfhonderd jaar uit elkaar. Dus dat was niet erg moeilijk."

Tim Vonk heeft vaak moeite met het beoordelen van geschiedenistoetsen, maar durft na het praten met klasgenoten toch uit te spreken dat het 'gewoon heel goed ging'. "Ik heb helemaal geen last gehad van stress, daar maak ik me toch wel een beetje zorgen over van tevorgen."

Docente Imke Poutsma geeft te kennen 'zeer tevreden' te zijn over het examen. "Wel zaten er een paar lastige vragen bij, zoals vraag 12 over de verlichting, wat sowieso een pittig onderwerp is. En door het woordje 'stroming' te gebruiken, creëer je misschien verwarring bij leerlingen."

IJshockeywedstrijd

Een vraag die Tim bijbleef ging gepaard met een prent waarop een Russische ijshockeyer aan de veters frunnikte van een Hongaarse ijshockeyer. De vraag was of de veters aan elkaar vastgemaakt werden, kundig gestrikt werden of losgemaakt werden. ''Ik vond het lastig om te zeggen of de Rus wilde dat de Hongaar zou struikelen, of niet."

Noah verwonderde zich over een vraag waarbij het antwoord op een presenteerblaadje werd aangereikt. "Er werd er gevraagd welke politieke stroming verantwoordelijk was voor het uitbrengen van een poster, op de poster stond nota bene dat deze afkomstig was van de socialisten."

Consolidatie

Stijn, Noah en Tim zeggen allemaal niet te zullen klagen. Sterre Theunissen, klachtencoördinator van het LAKS, krijgt echter een aantal minder positieve reacties op het examen.

"In de syllabus staat dat minimaal 35 procent van de vragen over kenmerkende aspecten moet gaan, maar daarover kwam maar twee vragen. Dus daar zijn wat mensen boos over. Ook het woord consolidatie kwam in veel klachten naar voren, omdat veel mensen de betekenis niet kenden, en het woord ook niet in het woordenboek terug te vinden was", aldus Theunissen. 

Poutsma geeft aan het niet eens te zijn met klachten over de 35 procent-regel. "Er werden maar twee kenmerkende aspecten letterlijk gevraagd, maar dat wil niet zeggen dat er in de andere vragen niet via een omweg naar gevraagd werd." Al met al vindt Poutsma dit examen beter dan dat van vorig jaar.

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie