Lange eerste tekst in havo-examen Nederlands

Op de tweede officiële dag van de eindexamens stond donderdag voor 59.836 havo-scholieren het examen Nederlands op het programma. 

Pepijn Stoop was een uur van te voren klaar, maar zeker niet blij: "Ik heb echt hoofdpijn, als ik vandaag nog één keer de zin 'maximaal aantal woorden' zie staan, dan word ik helemaal gek."

Eva van den Elzen heeft er daarentegen wel een goed gevoel over, ook al vond ze de eerste tekst veel te lang. "De moed zakte me wel even in de schoenen toen ik net bezig was met de vragen van de eerste tekst, maar gelukkig waren de andere teksten korter en interessanter", vertelt ze. 

Quinty Bertens vond het maar een raar examen. "Ik vond het niveau erg hoog en die eerste tekst was echt vervelend", zegt Quinty. Daarbij waren mensen in de buurt van Quinty’s school aan het heien, wat voor overlast zorgde. "Maar de gemeente gaat dat echt niet stil leggen."

Onvriendelijk begin

Nico Holtrop (17) vond de eerste tekst wat aan de lange kant, maar de rest van de teksten compenseerde dat wel. "Die eerste tekst was niet heel prettig, maar de tekst was wel goed te begrijpen. Dus ik had er niet zo’n last van omdat het verder erg goed ging." 

Docent Rich Leijh zag dat zijn leerlingen er wel mee worstelden: "Die eerste tekst was geen vriendelijk begin van het examen." Ook Julian van Loon ergerde zich aan tekst één: "Ze hebben echt bijzonder saaie teksten uitgekozen, zeker die eerste." De tekst over kledingvoorschriften vond hij wel leuk, omdat hij zich daarin kon verplaatsen.

Volgens hem is het examen Nederlands sowieso een loterij, omdat het maar afwachten is hoe de vragen gesteld worden. "Je kunt voor het examen leren, maar ik zou het gewoon niet doen", zegt Julian. 

Zeldzame vraagstelling

Leijh verbaasde zich ook over een vraag die twee teksten overkoepelde: "Er zat een zeldzame vraagstelling in, wat niet eerlijk is voor de kandidaten omdat ze zich daarop niet goed hebben kunnen voorbereiden."

Quinty beaamt dat die vraag lastig was. "Ik had goed geoefend, maar dit had ik niet verwacht." Zowel de mensen van het LAKS als de andere leerlingen geven echter aan dat ze dit niet hebben opgemerkt.

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, hoort veel geklaag over dat de eerste tekst. "De klachten die we te horen krijgen, gaan voornamelijk over de openingsvragen en eerste tekst. Die vragen gingen vooral over standpunten en argumentatie, daar gaat gewoon veel tijd in zitten."

Poll

Op de poll in het liveblog reageerden zo'n 900 scholieren. De meeste scholieren reageerden rustig. 35 procent zei dat het 'gewoon' ging. Bij 33 procent ging het niet goed, bij 31 procent wel. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie