Titanic-scène in vwo-examen kunst

Dag twee van de centrale examens werd donderdag geopend door nagenoeg vijfduizend vwo'ers die om klokslag 09.00 uur hun examen Kunst uitgedeeld kregen. 

Na het opzienbarende vwo-examen Nederlands van woensdag, kreeg gymnasiaste Eline Engel donderdag kunst voor haar kiezen. "Ik denk wel dat ik een voldoende heb hoor, maar ik liep toch met gemengde gevoelens de zaal uit."

Omdat Eline Engel het examen van vorig jaar ter oefening gemaakt had, kon ze dat examen en het examen van vandaag vergelijken. "Het examen van vorig jaar sprak me veel meer aan. "'Kom maar met die volgende vraag', dacht ik de hele tijd, want deze is niet leuk."

Stralende gezichten

Kunstdocent Mark van Berlo zag na afloop alleen maar stralende gezichten bij zijn leerlingen. "Qua niveau was het examen echt goed te doen, al vond ik de vraagstelling een beetje moeilijk. Gelukkig vonden mijn leerlingen van niet. Ik zie het als een voordeel dat Nederlands gisteren was, veel erger dan dat konden ze het niet krijgen."

Ook bij Eline Nijeboer verliep het examen goed, al vond ze de interpretatievragen wel vaag. Iets waar Noah Tabemal zich niet in kan vinden. "Vooral de feitelijke vragen, waar kennis werd gevraagd vond ik lastig. Met mijn basiskennis zit het wel goed, omdat ik veel musea heb bezocht. Daardoor heb ik misschien wat minder hard de feiten geleerd."

Of Eline gaat klagen weet ze zelf nog niet. "Ik had zeker genoeg tijd, was een half uur voor het einde al klaar. Maar misschien dat ik inhoudelijk nog wat aan te merken heb, eerst even het antwoordmodel zien voor klagen."

Titanic

Waar vorig jaar Stromae en David Bowie in het examen voorkwamen, was het dit jaar de beurt aan de legendarische bootscene uit Titanic. Van Berlo: "Hier moet je leerlingen voor waarschuwen, dat 'lowculture' ook kunst kan zijn."

Bij Noah bleef de bootscène bij, niet vanwege zijn liefde voor de film, maar omdat het fragment meermaals vastliep. Het kunst-examen wordt digitaal gemaakt. Bij Eline Nijeboer ging het ook niet van een leien dakje, vanwege twee mannen op het dak van de examenzaal. "Ze zetten een ladder tegen het gebouw aan, en klommen naar boven. Best wel storend, maar gelukkig waren ze weer snel beneden."

Klaagmoe

Docent van Berlo verwacht niet veel klachten. "Ik hoop dat de leerlingen na gisteren klaagmoe zijn. Nee echt: ze hebben geen reden tot klagen."

Noah gaat nog een stapje verder en wil de examenmakers zelfs een compliment maken. "Ook wat betreft de tijd kwam ik niets tekort: tijdens de laatste seconde zette ik mijn laatste punt."

Poll

De reacties zijn sterk verdeeld bij het vwo-examen kunst. In de poll geeft 24 procent aan dat het 'heel goed' ging. Bij 23 procent ging het juist 'heel slecht'. Er zijn in totaal iets meer dan 800 stemmen uitgebracht. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie