Bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn woensdag ruim 26.000 klachten binnengekomen over het vwo-examen Nederlands. Het is hiermee het meest beklaagde examen sinds 1987, toen het LAKS begon met tellen.

Dat blijkt uit de statistieken van de klachtenlijn. In totaal deden ruim 40.000 scholieren het vwo-examen Nederlands.

Het vorige record werd in 2016 gevestigd door het havo-examen Engels. Hier kwamen vorige jaar 26.104 klachten over binnen. De teller voor het vwo-examen Nederlands passeerde dit aantal donderdagochtend.

Het is het derde achtereenvolgende jaar dat er massaal wordt geklaagd over het vwo-examen Nederlands. In 2016 ontving het LAKS in totaal 24.588 klachten over dit vak. Toen deden 38.500 scholieren dit specifieke examen.

In 2015 werd ook al een record gevestigd met het vwo-examen Nederlands.

Spelfouten

De klachten gingen vrijwel allemaal over de inhoud van de examens. Net als in 2016 ontving het LAKS ook dit jaar heel veel klachten over de lengte; het examen zou weer veel te lang zijn geweest. Veel scholieren kwamen in tijdnood.

Ook hadden veel leerlingen problemen met de open vragen. Bovendien zaten er volgens het LAKS meerdere spelfouten in het examen Nederlands.

Beterschap beloofd

Op Twitter klagen veel leraren ook over de problemen met het examen. Het CITO, de organisatie die de examens verzorgt, had na de problemen de afgelopen twee jaar beterschap beloofd.

"We hebben de afgelopen twee jaar goede gesprekken met het CITO gehad, en doorgaans luisteren ze echt wel naar onze opmerkingen", laat een woordvoerder van LAKS weten. "We gaan na de examens maar weer rond de tafel zitten. Dit moet volgend jaar écht anders: het is niet normaal als bijna twee op de drie leerlingen zich melden met problemen."

Eindexamenjournaal dag één
Eindexamenjournaal dag één