Ruim 40.000 vwo'ers maakten woensdag hun eerste examen, het examen Nederlands. Hoewel het CITO dit jaar had beloofd dat het examen niet te lang zou worden, lijkt dat toch opnieuw het geval te zijn.  

Vwo'er Elias Yusoufzai (18) had er een duidelijke mening over. "Het was echt verschrikkelijk." Zijn vwo-collega Luuk Smetsers kan dit beamen. "Het was te lang, maar vooral ook totaal anders dan ik had verwacht."

Stijn de Boer (17) was daarentegen redelijk snel klaar met het examen, dat viel hem erg mee. "Iedereen maakte zich van tevoren zorgen over dat het een lang examen zou worden met wel 40 vragen, maar ik kon overal wel iets invullen." Toch delen de meeste scholieren de mening van Stijn niet.

Te weinig tijd

Elias Yusoufzai vond het examen enorm tegengevallen, net als meer dan drie kwart van zijn klasgenoten. “We hadden veel te weinig tijd.” 

Docent Nederlands Arnoud Kuijpers laat weten dat veel van zijn leerlingen boos zijn. "Van tevoren heeft het CITO beloofd dat het examen niet te lang zou worden, maar deze belofte is toch weer gebroken." 

Zelf is Kuijpers is ook pissig. "Het examen bevatte erg veel open vragen en scholieren moesten teksten met elkaar vergelijken. Dat hebben ze niet geoefend en ze waren hier dus niet op voorbereid." De teksten vond hij overigens wel op niveau. 

Eindexamenjournaal dag één
Eindexamenjournaal dag één

'Hellend vlak'

Luuk verbaasde zich vooral over de opbouw van het examen. "Sowieso waren het heel veel open vragen, in tegenstelling tot de proefexamens. Verder zaten er heel weinig vragen in dit examen over argumenteren, zoals het benoemen van soorten argumenten, terwijl we dat wel vaak geoefend hadden."

Verder raakte hij net als veel andere scholieren in de war bij de vraag over drogredenen. "Een van de antwoordopties die daar genoemd werd was 'hellend vlak'. Daar had ik echt nog nooit van gehoord."

Spelling

Docent Arnoud Kuijpers zegt verder dat de open vragen ervoor zorgden dat er niet alleen te weinig tijd was om het examen af te krijgen, maar dat er bijna geen tijd meer over was om een spellingscontrole te doen.

Die spellingscontrole hadden de examenmakers ook wel even mogen aan zetten. Volgens Sterre Teunissen, klachtenlijncoördinator bij het LAKS, zaten er meerdere spelfouten in het examen Nederlands. 

Een positief geluid klinkt er over de onderwerpen. Deze waren dit jaar heel interessant. Het examen Nederlands bevatte dit jaar twee teksten over de rechten van mannen en vrouwen en de emancipatie van de laatste groep. Ook was het onderwerp strafrecht onderdeel van het examen.

Poll

In het liveblog lieten ruim 3.300 scholieren een reactie achter op de poll over het vwo-examen Nederlands. Bij 28% ging het examen heel slecht, bij 32% niet zo goed. Slechts 6% geeft aan dat het 'heel goed' ging.