
Steeds meer scholieren zoeken hulp bij eindexamentraining
Dat schrijft de Volkskrant woensdag, die samen met de Onderwijsinspectie een rondgang deed langs de grootste aanbieders. De eerste cursussen werden twintig jaar geleden voor het eerst gegeven. Sindsdien groeit het aanbod particuliere trainingen. Tegenwoordig wordt ook op scholen extra examentraining gegeven.
Eén op de vijf scholen vraagt geld voor die cursussen, bij de meeste scholen worden de eigen leerkrachten ingezet voor gratis oefening buiten lestijd (58 procent). Bij particuliere aanbieders kan een training al snel honderd euro per dag kosten. Dit jaar zoeken 17 duizend scholieren hulp bij dergelijke commerciële trainers, volgens cijfers van de instituten zelf.
In de particuliere cursussen worden de leerlingen in één of meer dagen klaargestoomd voor een vak.
Kansongelijkheid
Doordat de prijzen voor de trainingen flink kunnen oplopen, maakt de Onderwijsinspectie zich zorgen of ze geen kansongelijkheid in de hand werken. De cursussen zouden deel uitmaken van het "schaduwonderwijs", alleen toegankelijk voor leerlingen wier ouders daarvoor kunnen betalen.
Woensdag beginnen de centrale eindexamens voor ruim 213.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs. Ruim de helft van hen (112.601 kandidaten) zit op het vmbo, bijna 60.000 op de havo en ruim 40.000 op het vwo. De landelijke schriftelijke examens duren tot en met woensdag 24 mei.
Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.