Vanaf woensdag moet er gepresteerd worden door alle 210.000 examenkandidaten. Zij krijgen examens voor hun neus waar ze hard voor hebben geleerd en moeten proberen de stress de baas te blijven. Een aantal scholieren en docenten geven advies. 

"Uiteraard begint alles bij een goede voorbereiding", vertelt ervaringsdeskundige Casper Nelissen. Hij doet dit jaar voor de tweede keer examen havo. "Maar dat stadium zijn we inmiddels wel gepasseerd. Nu de examens zo dichtbij zijn is het zaak om rustig te blijven." 

Nelissen heeft het afgelopen schooljaar veel video's gemaakt voor Scholieren.com, waarin hij tips verzamelde om stress te verminderen. Wat hem vooral helpt is relativeren. "Ik zie het examen als een XL-versie van een toets, waar je toevallig ook wat langer de tijd voor hebt.  Je moet het examen niet groter maken dan het is."

Bekijk ook: Vijf last-minute examentips

Daarnaast probeert hij zich niet te laten opjutten door klasgenoten. "Vaak stellen je vrienden je vlak voor het examen vragen als 'denk je dat je de Republiek goed kent?' en 'snap jij het hoofdstuk over chromosomen?' Probeer hier niet in mee te gaan en blijf bij jezelf. Je beheerst de stof prima."

Het 'ZOCK-model'

Docent en positiviteitsgoeroe Volkan Tasdan kan zich wel vinden in de tips van Nelissen.  "Het examen is een feest, want je gaat jezelf bewijzen", zegt Tasdan in zijn motivatievideo.

Hij wil met zijn video scholieren moed inspreken. "De meeste scholieren hebben zich echt wel goed voorbereid. Het is belangrijk dat ze daarom met zelfvertrouwen het examen ingaan. Daar help ik ze graag een handje bij", aldus Tasdan.

In zijn video introduceert hij ook het 'ZOCK-model'. Dat staat voor zelfvertrouwen, ontspannen, concentratie, knallen. Volgens Tasdan komt alles op zijn pootjes terecht als je dit model toepast op elk examen. "Vertel je zelf in de ochtend dat je goed bent voorbereid, ontspan je als je de examenzaal binnenkomt en op je plek gaat zitten, neem een momentje voor jezelf om je te concentreren en knallen maar!" 

Eten en drinken

Examenkandidate Karijn Bakker zweert bij goed eten en drinken om de examens zonder stress door te komen. "Tijdens het leren en het maken van de examens is het belangrijk om constant te blijven in je energie", vertelt ze.

"Drink verder geen energiedrankjes of tien bakken koffie. Daar krijg je eventjes een oppepper van, maar daarna zak je helemaal in tijdens je examen", aldus Bakker.

Bekijk ook: Recepten voor gezonde drankjes

Accepteren

Bij de klachtenlijn van het LAKS hebben ze inmiddels flink wat ervaring met gestreste en zenuwachtige scholieren. Sterre Teunissen, klachtenlijncoördinator bij het LAKS, heeft nog wel een afsluitende tip: accepteer je zenuwen.

"Probeer je zenuwen niet te verdringen, dan komt het alleen maar erger terug. Accepteer je zenuwachtige gevoelens en probeer op jezelf te vertrouwen, dan kun je je examens beter maken", zegt Teunissen. 

Nathan Rutjes wenst eindexamenmakers succes
68
Nathan Rutjes wenst eindexamenmakers succes

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.