
Middelbare scholieren beginnen woensdag aan eindexamens
Daarnaast leggen bijna 60.000 scholieren examens af op havo-niveau en op het vwo zijn dat er zo'n 40.000. De meeste examenkandidaten vmbo-basis, kader en gemengd hebben er al een aantal examens op zitten, zij maakten al vanaf 3 april praktijkexamens.
Vwo'ers beginnen woensdagmiddag met het examen Nederlands, een examen dat altijd garant staat voor een flink aantal klachten. Havisten mogen die middag aan de slag met scheikunde. Vmbo-scholieren komen grotendeels vrijdag pas in actie. Een kleine groep maakt donderdag het examen Voertuigentechniek.
De examens duren tot en met woensdag 24 mei. Ongeveer drie weken later mogen de kandidaten de uitslag verwachten.

Roda JC-speler Nathan Rutjes wenst eindexamenmakers succes
Klachtenlijn
Parallel aan de start van de examens opent het het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) donderdag ook weer hun jaarlijkse Eindexamenklachtenlijn. Examenkandidaten kunnen bij de scholierenorganisatie terecht met al hun vragen en klachten over de organisatie, inhoud en het niveau van de examens.
Sterre Teunissen, klachtenlijncoördinator bij het LAKS, hoopt dat ook vmbo-scholieren de klachtenlijn dit jaar weten te vinden. "Elk jaar zien we dat havisten en vwo'ers in verhouding veel meer klagen dan vmbo'ers. Het kan natuurlijk zijn dat de examens bij vmbo'ers beter verlopen, maar wij denken dat dit vooral komt omdat ze ons niet weten te vinden."
Om de klachtenlijn bij vmbo-scholieren onder de aandacht te brengen, heeft het LAKS dit jaar een aantal acties gehouden op vmbo-scholen, zoals het verspreiden van posters.
Nederlands
Teunissen is daarnaast erg benieuwd naar het klachtenverloop bij het vwo-examen Nederlands. Dat examen zorgt altijd voor een enorme hoeveelheid klachten, daarom worden er dit jaar maatregelen genomen. "Het correctiemodel zorgt vaak voor onduidelijkheid, omdat antwoorden ontbreken die ook goed gerekend mogen worden of omdat bepaalde antwoorden op meerdere manieren te interpreteren zijn", legt Teunissen uit.
Dit jaar verschijnt het correctievoorschrift van het examen daarom niet zoals gewoonlijk dezelfde dag online, maar pas twee dagen later op vrijdag. Het College voor Toetsen en Examens gaat in de tussentijd samen met een groep docenten het correctiemodel beoordelen en verbeteren. "Dit doen zij onder andere aan de hand van de examenresultaten van leerlingen van deze docenten", aldus Teunissen.
Toch verwacht Teunissen dat er ook dit jaar flink geklaagd zal worden. "Het doel van Loran Hempenius, de klachtenlijncoördinator van vorig jaar, was om het aantal klachten te laten dalen naar 120.000. Helaas lukte dat toen niet, er werd juist een klachtenrecord gevestigd."
Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.