Op de allerlaatste examendag boog een relatief kleine groep leerlingen zich nog over het examen Spaans. In totaal maakten 3.282 leerlingen, waarvan het grooste deel vwo'ers, het examen met Spaanse leesteksten vrijdagmiddag. Daarna was het dan eindelijk klaar.

Vwo'er Laura de Kluijver vond haar examen wel goed gaan. "Gelukkig maar, want over het algemeen ben ik niet heel goed in Spaans", zegt ze. "Ik zag er dan ook best wel tegenop. Maar al m'n motivatie was weg, dus heb ik me niet meer heel goed voorbereid." Ze vond de teksten wel meevallen. "Ze waren wel begrijpelijk, op een paar moeilijke woorden na, maar die kon je dan wel opzoeken."

Chelsea Berkenbosch maakte het examen Spaans op vmbo-niveau, en vond het best oké. "Ik denk dat het wel redelijk ging eigenlijk. Ik vond het niet zo spannend als de andere vakken, en heb ook niet meer zo veel geleerd." Toch staat ze er niet al te best voor. "Spaans is mijn slechtste vak, ik sta een 5,9 gemiddeld." Nakijken gaat ze niet meer doen. "Ik laat het lekker zo, en ga vakantie vieren. Lekker veel video's maken voor mijn YouTube-kanaal." 

Opvallend: in Chelsea's examenzaal ging een jongen al binnen een uur weg. "Terwijl hij bijna nooit in de les is, en helemaal niet zo goed is in Spaans. Wij denken dat hij maar wat ingevuld heeft en weg is gegaan."

Neurotransmitters

Yassine Robio vond het vwo-examen best pittig. "Het was moeilijker dan verwacht. Er zaten lastige teksten in, dus het woordenboek was geen overbodige luxe." De onderwerpen van het examen varieerden nogal, zegt Yassine. "De ene tekst ging over neurotransmitters, en de andere over stierenrennen. Dat laatste vond ik wel leuk, want dat hebben we ook vaak in de les behandeld, dus dat hielp ook wel met je woordenschat."

Yassines klasgenoten vonden het examen ook moeilijk, vertelt hij. "Sommigen zeiden dat het net Chinees was, zo weinig hadden ze ervan begrepen." Yassine gaat ook lekker vakantie vieren nu. "Het beste aan dit examen was het feit dat het nu weekend is. Ik ga lekker uitrusten en tot me door laten dringen wat ik allemaal gedaan heb."

Saai

Klachtencoördinator Loran Hempenius had een rustig dagje. "Voor het examen havo Spaans kwamen een aantal klachten binnen over het feit dat ze veel woorden moesten opzoeken, en dat een paar woorden niet in het woordenboek stonden. Verder viel het aantal klachten erg mee, de klachten waren vandaag een beetje saai", aldus Hempenius.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.