Donderdagmiddag vond het laatste relatief grote examen voor vwo plaats: aardrijkskunde. 12.623 deelnemers moesten nog drie uur aan de slag met vragen over allerlei zogeheten 'domeinen'. Hoewel, vwo'er Yassine Robio was al na twee uur klaar.

"Het was redelijk goed te doen", zegt hij. "En ik had me goed voorbereid, dus na twee uur heb ik al mijn antwoorden nog eens doorgenomen, en toen was ik klaar." Yassine vond dat er wat weinig opgaven over het domein 'aarde' in het examen zaten. "Dat vond ik wel jammer, ik had gedacht dat dat meer zou zijn." 

De allereerste vraag vond hij maar onduidelijk. "Het ging over een bepaald soort schip bij China, maar ik weet niet of ik daar nou iets goeds heb ingevuld." Tijdens het maken van de eerste paar vragen had hij ook last van een vliegje dat steeds voor zijn gezicht bleef vliegen, vertelt hij. "Heel irritant was dat."

Mogelijkheden

Frouke Zuidema vond het examen erg lastig. "Ik begreep soms niet wat er van me verwacht werd. Vraag 32 bijvoorbeeld, die ging over de verschillende mogelijkheden om strand te beschermen. Dan kon je verschillende mogelijkheden noemen, maar daar waren meerdere antwoorden mogelijk, dar zei mijn leraar ook."

Frouke was binnen de tijd klaar, maar moest wel flink doorwerken. "Je moet heel veel opzoeken in de atlas. Ik had een aantal examens geoefend, die gingen goed, maar dit examen vond ik echt moeilijker.

Veel begrippen

Ook Tommie van 't Hooft vond het allesbehalve een weggevertje: "Aardrijkskunde is een vak waar ik best goed in ben, maar het examen viel erg tegen. Het was een stuk lastiger dan de Aardrijkskunde proefexamens die ik gemaakt heb om te leren."

Het feit dat het een moeilijk examen was, ligt volgens Tommie aan het soort vragen: "Er waren veel begrippenvragen: je moest dan als antwoord het juiste begrip geven. De begrippen waren lastig: zo was er een vraag over een scheepssloperij in Bangladesh. Daarbij moest je een bijpassend begrip opgeven, terwijl het voorbeeld wat erbij stond vaag was. Veel vragen waren raar, maar deze sprong er wat mij betreft echt uit."

Tommie vond het ook jammer dat het examen vooral over fysische geografie ging: "Ik ben beter in sociale geografie, over mensen en culturen en zo, en minder in onderwerpen als aardlagen. Op fysische geografie heb ik minder punten kunnen halen." Hij vreest dan ookvoor een herkansing: "Mijn vrienden en klasgenoten klaagden ook al over het examen."

Ingewikkeld

Het viel docent Pieter Thielen op dat de leerlingen dit jaar voor het eerst tijdgebrek hadden. "Dat is al jaren niet meer voorgekomen", zegt hij. "Het was best een lastig examen, zo op het eerste gezicht, en dat vonden mijn leerlingen ook. Ze moesten veel opzoeken en de vraagstelling was soms erg lastig. Dat is zonde, want dan struikel je niet over de inhoud, maar over het taalgebruik."

"Misschien was het wel nét wat ingewikkelder dan de examens van de afgelopen jaren", zegt Thielen. "Ik denk ook - en dat is mijn probleem - dat het examen lastig na te kijken is. Bij sommige vragen waren namelijk best een aantal verschillende antwoorden mogelijk naar mijn idee. Ik ben dus erg benieuwd naar het antwoordmodel."

LAKS

Er zijn inmiddels 219 klachten over aardrijkskunde binnengekomen bij het LAKS. Klachtencoördinator Loran Hempenius: "De gemene deler van de klachten is dat veel scholieren zien dat hun antwoord op de vraag niet overeenkomt met het correctiemodel, maar hun antwoord is ook goed verdedigbaar. Als dat inderdaad zo is, dan kunnen er misschien nog een paar aanvullingen op het correctiemodel komen."

In totaal heeft de organisatie vandaag haar 200.000e klacht mogen ontvangen. "Ik ben er best blij mee", laat Hempenius weten. "De drie soorten klachten die we wilden voorkomen zijn ook daadwerkelijk minder geworden. De stijging van de klachten zit 'm vooral in het feit dat meer vmbo'ers en havisten ons weten te vinden. Het is voor mij een signaal dat we ook op die niveau's bekender zijn, dat is heel positief."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.