Op de één na laatste examendag moesten 4.087 havisten zich nog buigen over het examen TeHaTex. Een examen wat ook dit jaar weer lastig te leren was, maar niet voor al te veel problemen zorgde. 

Voor Areen Ravensbergen was het een race tegen de klok. "In het begin deed ik rustig aan en dat ging goed, maar toen het laatste uur aangebroken was dacht ik: 'Shit ik moet nog heel veel!', dus toen heb ik de rest een beetje af moeten raffelen", vertelt ze.

Ook Casper Nelissen verbaasde zich over hoe lang het examen was. "Ik heb het op het nippertje afgekregen, maar er waren ook een aantal klasgenoten bij wie dat niet lukte", vertelt hij. "Dat kwam vooral doordat je zo veel moest schrijven, ook bij vragen voor maar twee puntjes. Ik heb acht kantjes vol gepend!"

De sigaar

Niet alleen de lengte van het examen was pittig, ook de vraagstelling zorgde soms voor verwarring. "Sommige vragen zijn zo subjectief, dat er voor je gevoel meerdere antwoorden mogelijk zijn", legt Dorien Eilering uit. "Maarja bij het nakijken is er dan toch één antwoord goed en dan ben je dus de sigaar." 

"Ik vond het gek dat er zoveel gevraagd werd over architectuur, terwijl ik meer vragen had verwacht over de middeleeuwen. Daar had ik niet op gerekend", vertelt Casper. Wat Dorien gered heeft, is haar woordenboek. "Daar kun je zoveel woorden in opzoeken, dat helpt echt", vertelt ze enthousiast. 

Video: Het elfde eindexamenjournaal

Het elfde eindexamenjournaal
Het elfde eindexamenjournaal

Nogal vreemd

Docent Alexander Vos noemt het een 'heel erg leuk examen'. "Ik zag een hoop herkenbare onderwerpen langskomen." De docent hoorde van een aantal leerlingen dat ze een vraag over het presenteren van kunst nogal vreemd vonden. "Dat onderdeel ging over afval als kunst."

Volgens de docent waren de vragen dit jaar wel specifieker dan vorige jaren. "Het was een stuk helderder. Er zaten weinig filosofische vragen in, over gedachtegoed. Dat is ook meer een onderwerp voor het vwo-examen. Verder zaten er veel architectuurvragen in, en vragen over aspecten van schoonheid en lelijkheid."

Het LAKS heeft tot nu toe 218 klachten binnen. "Dat valt reuze mee als je het vergelijkt met het examen van vorig jaar," vertelt Loran Hempenius. "Toen kregen we iets meer dan duizend klachten binnen." De meeste klachten gingen over de voorbereiding. "Leerlingen klaagden over het feit dat ze niet goed waren voorbereid. Ook vonden ze het een eenzijdig examen."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.