Het eindexamen muziek werd vanochtend gemaakt door slechts 1.100 leerlingen. In het examen zat, zoals verwacht, oude muziek. Ook moesten er weer veel notenbalken worden ingevuld. Gelukkig zorgde een flinke dosis rock van een cover van de Foo Fighters voor welkome afwisseling.

Simone Rietberg kan het examen niet zo goed inschatten. "Ik wist niet precies wat ik moest leren en we hebben ook het hele jaar geen theorieles gehad. Ik had het idee dat je vooral veel feitjes moest noemen, gewoon dingen die je geleerd moest hebben."

Verder moest je veel melodieën afmaken, vertelt Simone. "Maar daar ben ik gewoon niet muzikaal genoeg voor denk ik." Een aantal nummers in het examen waren klassiek, waaronder eentje uit de middeleeuwen.

Nick Woudstra noemt het examen juist "heel technisch". "Normaal gaat een deel van de vragen over interpretatie, bijvoorbeeld: 'Wat bedoelt de componist hiermee'. Nu zaten er bijna geen interpretatievragen in, vooral veel over notenbeelden, ritme en snelheid."

'Heavy metal'

Simone's favoriet was het laatste nummer: The Pretender van de Foo Fighters. "Die heb ik nu de hele tijd in mijn hoofd." Marloes Lindt vond het een leuke verrassing dat de Foo Fighters voorbij kwamen, maar schrok wel een beetje. "Wat een hard nummer, het leek wel heavy metal!", vertelt ze. "Ik heb dat fragment niet nog een keer geluisterd, maar ik vond het wel leuke afwisseling naast de standaard dingen." 

Nick was ook niet zo te spreken over het nummer. "Het was puin. Je oren gingen ervan bloeden." Volgens hem was het een cover The Pretender. "Het liedje was van Infecteer Mushroom." De vragen over het liedje vond hij ook behoorlijk omslachtig. "Er stond een deel van het couplet en ze vroegen dan bijvoorbeeld op welke lettergreep de eerste tel van de maat valt."

Inzichtvragen

De inzichtvragen zorgden soms wel voor problemen. "Feiten kun je van tevoren leren, maar als je niet écht muzikaal bent - zoals ik - is het invullen van een notenbalk wel echt moeilijk", vindt Inger Olthof. "Maar door goed te leren moet ik wel een voldoende gehaald hebben. Geen acht, maar dat hoeft ook niet perse."

Alhoewel ze niet precies kan inschatten hoe het examen ging, sluit ook Simone haar examenperiode met een goed gevoel af. "Ik sta er goed voor, dus ik kan wel wat hebben. Komt wel goed!" 

'Technisch'

De Eindexamenklachtenlijn heeft inmiddels 22 klachten binnen. "Uit de klachten blijkt wel dat het examen erg moeilijk was", vertelt klachtenbaas Loran Hempenius. "Normaal worden er veel abstracte dingen gevraagd waar je nog wel wat mee kan, maar het schijnt nu erg technisch te zijn geweest."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.