Het examenrooster stond woensdagmiddag voor 25.352 havisten in het teken van scheikunde. Het examen bestond uit 33 open opgaven. Dat betekende veel schrijfwerk.

Alex Brittman heeft bijvoorbeeld twee bladen vol gepend. "Het was echt heel veel schrijfwerk." Daar komt bij dat hij het examen zeker niet als gemakkelijk ervoer. "Mijn verwachting is een zesje, maar ik had wel hoger gewild." Naar verwachting blijft de zure nasmaak gelukkig niet al te lang hangen. "Dit was mijn laatste examen, vanavond ga ik lekker zuipen."

Gewoon scheikunde

"Scheikunde is niet amusant of leuk, het is gewoon scheikunde", vindt Marijn. Met dezelfde zakelijke instelling ging hij soepeltjes door de scheikundevragen heen. "Een aantal vragen vond ik echt makkelijk. Vraag 29 bijvoorbeeld, waar naar het verschil tussen hydrofoob en hydrofiel gevraagd werd, en ook vraag 5."

Hoewel scheikunde Dalila Abdelkhaleks favoriete vak is, had ze zich een beter examen kunnen wensen. "Het ging wel oké, maar niet super goed. Ik voelde me niet zo lekker, denk dat ik ziek aan het worden ben. Het zat daarnaast ook een beetje tegen qua onderwerpen, net de dingen die ik minder leuk vind, kwamen er veel in."

Fatsoenlijk examen

Scheikundedocent Sieger Kooij noemt het een fatsoenlijk examen. "Mooi evenwichtig. Er kwamen veel dingen in terug die elk jaar in het scheikunde-examen zitten, zoals scheidingsmethoden en berekeningen."

Of Alex de scheikundige beproeving ook fatsoenlijk vond valt te bezien. In zijn ogen was de vraagstelling vaak nogal onduidelijk, en waren de vragen zelf lang. "Ook kwam er een stuk in voor over een nieuwe batterij die we nog nooit behandeld hebben."

Knappe surveillant 

Dalila dacht een fout te hebben ontdekt in het examen: "Vraag 25. Het ging in de vraag om twee stikstofatomen, maar er werd daarna naar 'deze drie soorten' gevraagd. Volgens mij klopte dat niet. Je kon er ook maar twee punten voor krijgen." 

Op Alex' school werd de eventuele fout niet opgemerkt, maar misschien was dat omdat de leerlingen zich niet optimaal konden concentreren. "Aan het begin van de toets sloeg iemand in het vertrek naast de examenzaal constant op een pijp, het duurde drie minuten voordat het ophield. Echt heel irritant."

Vanuit Twente kreeg het LAKS een klacht die je ook uit kunt leggen als een compliment. De klager vertelde dat hij zich niet kon concentreren omdat de surveillant te knap was. Er waren nog 698 andere klachten, wat in vergelijking met voorgaande jaren erg weinig is.

Eindexamenjournaal #10
Eindexamenjournaal #10

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.