14.469 vwo'ers bogen zich woensdagmiddag over hun examen Frans. De reacties zijn niet erg negatief, al durft niemand hardop te roepen dat het erg makkelijk was. Over één ding zijn de kandidaten het in ieder geval wél eens: de HEMA-tekst was erg leuk.

"Het ging wel redelijk", omschrijft examenkandidaat Hannah Lips het Frans examen. "Er was één tekst waar ik helemaal niets van begreep, daar heb ik echt 90% van de woorden van opgezocht. Het ging geloof ik over iets van een avonturier of zo, een beetje vaag." Daphne Vergeer snapte de tekst over 'de avonturier' ook niet echt. "Opeens ging het over ouderen, geloof ik. Ik vraag me echt af of het over één persoon of meerdere personen ging. Het is me onduidelijk."

Een andere tekst sprak haar meer aan: over de HEMA. "Wel grappig dat dat voorbij komt in een examen", aldus Hannah. Ook Daphne en Ninke Feenstra vonden die tekst leuk. "Grappig om in het Frans te lezen over een Nederlands bedrijf." 

45 vragen

Daphne maakte zich vooral van tevoren druk om de toets, toen ze het aantal vragen zag. "Ik zag wel 45 vragen en dacht meteen: 'Jeetje, hoe ga ik dat ooit afkrijgen'. Daardoor ging ik een beetje haasten, maar dat was achteraf gezien helemaal niet nodig. Ik heb het examen gewon op tijd afgekregen." Scholiere Ninke Feenstra noemt het examen juist 'aan de korte kant'. "Ik heb recht op verlenging, maar heb daar helemaal geen gebruik van gemaakt."

Ninke had zich een beter begin kunnen wensen, maar gelukkig ging het steeds beter: "Vooral de laatste twee à drie teksten waren makkelijk." Een vraag die hoorde bij tekst acht vond ze niet van vwo-niveau: "We moesten aangeven welke producten halal waren, terwijl dat letterlijk af te lezen was uit de tekst." 

Tot nu toe zijn er slechts 42 klachten binnen over het examen. "De meeste klachten gaan over tekst 4, die zou onduidelijk zijn", aldus Eelke Bakker van de Examenklachtenlijn van het LAKS. "Verder vonden ze het vooral te lang en te moeilijk."

Achteraan beginnen

Docente Swannet van den Akker stelt dat het heel goed mogelijk is om voor dit examen een voldoende te scoren: "Zeker voor een doorgewinterde vwo-leerling, die altijd zijn leeskilometers heeft gemaakt."

De leerlingen van Van den Akker hadden een bijzondere tip meegekregen: "Achteraan beginnen is de beste manier, heb ik ze gezegd, want in afgelopen dertig jaar plaatsen ze de taaie teksten aan het begin, dit jaar dus ook." 

Ook de docente heeft de HEMA-tekst gezien: "Hoe Nederlands wil je het hebben? Wel grappig dat niemand de HEMA-afkorting kende, en nu wel." De teksten over Roland Garros en roken vonden ze 'actueel, en dus prima'. "Frans was de afgelopen jaren een irritant examen, dat hebben ze nu wel recht getrokken."

Eindexamenjournaal #10
Eindexamenjournaal #10

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.