3.436 vwo'ers begonnen woensdagochtend aan hun examen filosofie. Nu er steeds meer leerlingen al vakantie vieren wordt het alsmaar moeilijker om de concentratie te behouden. Zo vindt Laura Kom het nogal frustrerend dat zij nog geen vakantie heeft, maar haar vriendinnen dat wel hebben.

De inhoud van het examen werkte niet bepaald opbeurend. Laura: "Het ging over scepticisme, een stroming waarbij je constant wordt verteld dat je mogelijkerwijs niet bestaat; dat is vrij deprimerend." Gelukkig voor haar was het examen verder goed te doen.

Eenzijdig examen               

Wisse Lennart Kuper durft het filosofie-examen een 'eenzijdig examen' te noemen. "De 15 vragen waren opgedeeld in drie onderwerpen. Als je een onderwerp niet kende was je meteen genaaid." Wisse had dan ook meer verschillende onderwerpen verwacht.

"Het ging best wel", zegt Hanneke Steinvoort. "Ik had het veel lastiger verwacht." Een klasgenoot vult haar meteen aan, en roept "het ging niet!". Niet iedereen is het eens, dus. "De reacties van klasgenoten verschillen," zegt Hanneke, "maar zelf kon ik best veel eindtermen herkennen.

Vervolgens spreekt ze Wisse tegen: "Er kwamen veel verschillende onderwerpen aan bod in het examen", zegt Hanneke. "Daar hebben de examenmakers wel talent voor, zoveel mogelijk dingen in 15 vragen stoppen. Maar dat maakte het wel gevarieerd." Daarnaast zorgt het voor veel schrijfwerk: "Ik heb zes kantjes volgeschreven."

Rare puntenverdeling

Docent Jasper Beckeringh zegt dat de grote lijnen en filosofen ontbraken in dit examen. "Dat was erg jammer, dat hadden de leerlingen namelijk voorbereid."

"De vragen over de continentale filosofen vond ik vaag, die waren in de lesmethode heel kort besproken", zegt Laura. Ze moest ervoor oppassen dat ze zich niet teveel liet meesleuren in de sfeer van de teksten, zegt ze. Ergens stond bijvoorbeeld: "We moeten beseffen dat we er alleen voor staan."

Beckeringh kan zich niet bepaald vinden in de verdeling van de punten: "De punten werden op een rare en vage manier vergeven." Ook vraag 15 kon niet bepaald rekenen op zijn goedkeuring. "Het ging over een verband tussen uitspraak van Russel en Nietsche, een verband dat ik absoluut niet kon leggen." 

Overigens was er van tijdnood was bij geen van onze correspondenten sprake. Laura Kom verliet de zaal zelfs een uur van tevoren. "Misschien was ik iets te snel, het zij zo"

Klachten

Tot nu toe zijn er 94 klachten binnen bij de Eindexamenklachtenlijn. "Meestal zijn dat er rond de 300 bij dit examen", vergelijkt klachtencoördinator Loran Hempenius. "De meeste klachten gaan over de voorbereiding. Dit jaar is er een nieuw examenprogramma, het gaat over scepticisme in plaats van vrije wil." 

"Omdat er geen voorbeeldexamen was, zeggen veel scholieren dat ze te weinig hebben kunnen oefenen. Ter vergelijking: als er een nieuw examenprogramma voor de vakken Nederlands of geschiedenis is, is er wél een voorbeeldexamen beschikbaar."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.