De kandidaten kunnen hun maandenlange zomervakantie al ruiken, maar eerst moeten er de komende drie dagen nog een aantal examens afgelegd worden. Vandaag zijn dat aardrijkskunde, filosofie maatschappijleer 2, Frans en scheikunde.

Aardrijkskunde wordt vandaag maar door drie leerlingen gemaakt: de andere 364 leerlingen van de vmbo-basisberoepsgerichte leerweg met het vak aardrijkskunde in hun examenpakket, maken dit vak op een door de school te bepalen tijdstip op de computer. 

Vwo'ers met filosofie zijn er meer: 3.436 om precies te zijn. Hanneke Steinvoort ziet op tegen dat examen. "Filosofie is een examen met veel schrijfwerk. Je moet negentig eindtermen uit je hoofd kennen. Die kunnen variëren van een los begrip tot een lange vraag, zoals hoe Kant tegen het 'schandaal van de filosofie' aankeek, en wat anderen filosofen daar dan weer over zeiden."

Frans en scheikunde

Vanmiddag staat voor alle niveaus van het vmbo maatschappijleer 2 op het programma. Daarnaast is er Frans voor 14.469 vwo'ers en scheikunde voor ruim 25.000 havisten.

Vwo'er Donne Gerlich heeft wel vertrouwen in Frans. "Ik ga nog even wat woordjes leren, en dan komt het wel goed." Ook Donne heeft niet bijzonder veel voorbereidingen getroffen voor Frans. "Ik heb een paar oefenexamens gemaakt, en dan houdt het wel een beetje op."

Aanstaande vrijdag, 27 mei, is de laatste examendag. De uitslag volgt halverwege juni.