Bijna 26.000 havisten maakten dinsdagmiddag het economie-examen. Een examen dat normaal aardig gevreesd wordt, maar vandaag viel het mee. Behalve vraag twee, die vond zelfs de docent pittig.

Havist Dana Buijze noemt het examen 'wel oké'. "Een paar vragen waren echt lastig, waaronder vraag 2. Ik sprak een hoop mensen die die vraag, net als ik, niet hadden ingevuld. De vraagstelling was gewoon erg onduidelijk. Ik weet nu achteraf eigenlijk nog steeds niet waar het precies over ging."

De rest van de onderwerpen, waaronder opbrengsten, matrix en wisselkoersen, vond ze wel goed te doen. De scholiere was dan ook op tijd klaar, net als het merendeel van haar klas. "Ik liep al om half vier de examenzaal uit. Ik vind het wel een mooie afsluiter van de examenperiode, nu kan ik met een gerust hart vakantie gaan vieren."

Monopolistische concurrentie

Examenkandidaat Martijn Weijs noemt de toets 'supermakkelijk'. "Er zaten vrij weinig berekeningen en veel uitlegvragen in. Daardoor was het examen minder complex dan eerdere oefenexamens."

Martijn noemt ook vraag 2, maar zegt er uiteindelijk wel uitgekomen te zijn. "Ik moest er even goed over nadenken, maar ben uiteindelijk op MO = MK uitgekomen. Dat was volgens mij wel goed." Hij vond dat er best veel diversiteit in het examen zat. "Er waren wat vragen over verzekeringen, wisselkoers en monopolistische concurrentie. Een hoop gevarieerde onderwerpen dus."

Van moeilijk naar makkelijk

Scholier Niels van Arkel vond de meeste van zijn examens aan het begin goed gaan en aan het einde minder, maar bij dit examen was dat volgens hem juist andersom. "Al vond ik de laatste vraag best moeilijk, maar dat kan ook aan mij liggen. Die vraag ging over renteverhoging in Amerika en waarom dat een negatief effect zou hebben op de import van gouden juwelen naar India." 

Verder heeft hij er een vrij goed gevoel over. "De vraagstelling was vrij duidelijk." Hij sluit zijn examenperiode dus af met een positieve noot: "Ik zou niet weten waarom ik niet geslaagd zou zijn, al is dat misschien iets té positief."

Pittige binnenkomers

Ook docente Claudia de Groot noemt de eerste paar opgaven 'pittige binnenkomers'. "Bij vraag 2 dacht ik bijvoorbeeld: 'Hoort dit wel thuis in een havo-examen?' Ik vond het meer een vwo-vraag. Bij die vraag moesten ze namelijk een MK-functie uit een TK-functie herleiden." 

Ook de vraag over het invullen van inkomens noemt de docente lastig. "Zo hebben we het nog nooit besloten in de les, dus ik kan me voorstellen dat leerlingen hier goed over moesten nadenken." Over de rest van het examen is ze overigens wel positief: "Er zaten ontzettend veel rechttoe rechtaan vragen bij, die je goed kon maken als je geoefend had. Alleen de rekenvragen waren lastig." 

Vraag twee

Het havo-examen economie was vorig jaar 'een knaller', vertel Loran Hempenius, klachtencoördinator bij het LAKS. "Toen kregen we 13.500 klachten binnen over dit examen, het meeste van alle havo-examens. Dit jaar zijn dat er tot nu toe nog maar 660. Over vraag twee werd inderdaad veel geklaagd. Die zou onduidelijk zijn geweest."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.