Op de achtste examendag maakten maar liefst 37.479 vmbo’ers het examen biologie. De meeste examencorrespondenten liepen ruim op tijd de zaal uit, met een goed gevoel.

Ivana Stoop is erg enthousiast over het examen: "Ik had de neiging om van blijdschap de zaal uit te huppelen. Mijn moeder werkt op een biochemisch lab, mijn liefde voor bio heb ik van haar." Ook Noah Boes verliet fluitend zijn school: "Lekker om een laatste examen zó goed te maken; morgen wacht mijn eindexamenfeest. Dan gaan we lekker los."

Tijd genoeg

Maxime Hilverink heeft, net als haar collega-correspondenten, geen hoge pet op van dit examen. "Ik vond het heel makkelijk, en was al na anderhalf uur klaar." Sarah Koning was niet heel tevreden over het biologie-examen. "Ik had me goed voorbereid, maar vond het alsnog erg lastig." Desondanks was ze, net als de meeste van haar klasgenoten en Maxime, ruim op tijd klaar.

Ook Noah kwam absoluut geen tijd te kort, mede door de voor hem gunstige onderwerpen en het grote aantal meerkeuzevragen. "Transport en gaswisseling kwamen er veel in voor, en laat ik die onderwerpen nou net goed geleerd hebben."

Waterpest

Biologie-docent Jarno Heerschap vond dat het examen een goede weerspiegeling van de lesstof was: "Veel onderwerpen uit de lessen zijn teruggekomen. De thema's in het examen waren volgens mij herkenbaar voor de leerlingen, bijvoorbeeld de vragen over waterpest. Dit plantje staat in vrijwel elke biologiemethode." Het aantal tabellen en grafieken vond hij overigens wel overdreven hoog, maar ook dat zou volgens hem te doen moeten zijn indien ze genoeg geoefend hadden.

Epilepsie

Bij vraag 12 fronste  Noah even zijn wenkbrauwen. "Volgens mij stond er een fout in. Er werd gevraagd het gemiddelde te geven van een aantal bakjes, volgens mij werden de bakjes verward met de ruimtes waarin die bakjes stonden." Ook het LAKS kreeg over deze vraag vier klachten binnen, maar wel drie van dezelfde persoon.

Op een school in Limburg diende zich een bijzonder incident aan: tijdens de zitting kreeg een van de scholieren een epileptische aanval. Overigens moesten de andere examenkandidaten gewoon doorwerken.

Rekenmachine

Loran Hempenius van het LAKS laat weten dat er veel klachten binnenkwamen over het gebruik van rekenmachines bij het examen. "Veel leerlingen wisten niet dat ze die mee moesten nemen, maar een rekenmachine was wel nodig", zegt hij.

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.