2.821 Gymnasiasten begonnen vanochtend, veelal verdeeld in kleine clubjes, aan hun examen Grieks. Sofia Melis vond de serene rust wel prettig: "Met een klasje van drie in een immense gymzaal is best bizar, maar ook heel lekker rustig."

De tot nu toe gehoorde geluiden verschillen niet veel. Zo zegt Nick van der Horst dat de Griekse goden hem goed gezind waren, omdat de vragen vooral betrekking hadden tot de eerste teksten in het examen, en dat nou juist teksten waren die hij goed had voorbereid, in tegenstelling tot sommige andere leerstof. "Ik heb heel veel geluk gehad met de vragen, daardoor was het een betrekkelijk makkelijk examen."

VN-kinderrecht

Voor Milou Visser fungeerde Grieks als de afsluiter van haar examenperiode, en ze had het slechter kunnen treffen. "Het blijft een examen, dus leuk zal het nooit worden. Maar de eerste twee teksten en de vragen daarbij vond ik best fijn." Milou was met name content over het verloop van het vertaalonderdeel, iets wat Sofia juist erg pittig vond. "Het vertalen was echt een groot onderdeel van dit examen, waar de leerstof slechts voor 5% terugkwam."

Niels ging net als Milou vrij snel door de vertaling heen, maar vond de teksten some vrij vergezocht. "Een kinderrechtenverdrag van 3000 jaar geleden om een vergelijking te maken met de VN vond ik niet erg logisch." Klagen gaat Niels echter niet doen: "Cito heeft goed z’n werk gedaan vandaag."

Weinig klachten

Jordi Wiersma van examentrainingsbureau Scaliger stelt dat dit een van de meest makkelijkste examens Grieks van de afgelopen jaren was. "Woorden die ze hoorden te kennen werden gewoon gegeven, dat is in mijn ogen een handig hulpmiddel." 

Net als Nick meent hij dat de leerlingen het wat betreft de teksten slechter hadden kunnen treffen. "De gekozen teksten waren niet de moeilijkste, en zeker als je de context kende -  wat dus het geval was – had je een voorsprong. " Daar komt nog eens bij dat meneer Wiersma veel overeenkomsten ziet tussen een aantal examenvragen en geoefende vragen: "Volgens mij stond vraag 4 bijna letterlijk in de lesmethode."

Tot op heden zijn er bij het Laks slechts 19(!) klachten binnen gekomen. Deze klachten variëren van tijdnood tot moeilijkheidsgraad; een echte tendens is nog niet te ontdekken.

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.