Het wiskunde B-examen begon voor veel scholieren met lichte paniek. De verkeerde tijd stond aangegeven op het examen. "Op het opgavenboekje stond dat het maar tot 16:00 uur zou duren, terwijl we tot 16:30 uur mochten blijven zitten", vertelt kandidaat Jessica Dolleman.

Gelukkig bracht dat haar niet van de wijs. "We werden al snel gerustgesteld. Er ging nog even een brandalarm af, maar daarna kon ik rustig aan de slag. Het examen ging voor mijn gevoel goed, behalve bij de laatste vragen over exponentiële functies. Daar heb ik tien punten laten liggen", vertelt Jessica. Ook bij Dalila Abdelkhalek ging het lekker. "Bij de eerste oogopslag dacht ik dat het een horror-examen zou worden, maar het viel mee." 

Vraag 6

Dalila had wel moeite met vraag 6. "Deze vraag ging over een wortelfunctie en het tekenen van een lijn x=p. Daar snapte ik niet veel van." Docent Michiel Peerenboom erkent dat dit een lastige vraag was. "Bij deze opgave zag ik veel leerlingen ploeteren. Ze gingen noestig aan de slag met het algebraïsch oplossen van deze vraag met pen en papier, terwijl het gewoon met je rekenmachine mocht."

Peerenboom vond het examen verder 'absoluut goed te doen'. "Het examen begon echt met een inkoppertje over meetkunde. Vervolgens kon je een heel eind komen met je algebraïsche vaardigheden." Havist Romeo Futselaar heeft bij deze opgave zeker punten gescoord. "Meetkunde vind ik normaal lastig, maar deze opgave was echt makkelijk." 

Bekende onderwerpen

Scholieren Niels Baars en Wies Neggers onderschrijven dat het examen wel te doen was. "Net de onderwerpen die ik goed begreep kwamen in dit examen terug, zoals logaritmes en meetkunde", zegt Wies. "Veel onderwerpen die al jaren niet gevraagd worden, zoals stelsels en radialen, zaten er ook dit jaar niet in", vult Niels aan. Ze geven allebei aan dat ze genoeg tijd hadden voor het examen en het merendeel van hun klasgenoten ook.

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS viel het ook op dat er een verkeerde tijd op het examen stond. "Het CvTE heeft op het laatste moment een mail gestuurd naar de examencoördinatoren met deze mededeling. Echter is dit op sommige scholen pas laat verteld waardoor sommige leerlingen erg gehaast hebben omdat ze dachten dat de tijd bijna op was", vertelt coördinator Loran Hempenius. Inmiddels zijn er over tien scholen klachten binnengekomen over een te late vermelding van deze correctie. 

Achtste eindexamenjournaal
Achtste eindexamenjournaal

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.