Zit je keurig op tijd in de examenzaal, zijn de examens er niet op tijd. Dat gebeurde maandagochtend op de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle. De kluis waar de examens in bewaard werden ging namelijk door een storing niet open. Om die reden konden de leerlingen pas 35 minuten later aan hun examen beginnen.

"We hebben zo'n 35 minuten in de zaal gezeten", vertelt vwo-scholier Wisse Lennart Kuper, die vanochtend zijn examen Duits moest maken. "Surveillanten vertelden ons dat ze het examen niet uit de kluis konden krijgen en dat we in de gymzaal moesten blijven zitten. We mochten er alleen uit om even naar de wc te gaan, en dat moest onder begeleiding van docenten." 

De oorzaak bleek een kluisstoring te zijn, waardoor de kluis niet met de code geopend kon worden. Een Zwols beveiligingsbedrijf kwam de kluis openen, die moest namelijk opengesneden worden. Ondertussen belde de school de Onderwijsinspectie, die hen toestemming gaf om de examens gewoon door te laten gaan. Om die reden moesten de leerlingen dus wel in de gymzaal blijven.

Mazzel

Uiteindelijk kregen de scholieren dus ook 35 minuten bovenop de reguliere eindtijd voor hun examen. Wisse Lennart Kuper zag het niet echt als een probleem. "We mochten gewoon rondlopen en met elkaar praten, alleen mochten we dus die zaal niet uit. Op mijn examen en concentratie heeft het in ieder geval geen effect gehad." Een klasgenoot van hem had zelfs mazzel, zo vertelt hij. "Eén jongen werd pas om kwart voor negen wakker, en kon dus nog aansluiten toen we later begonnen."

Volgens RTV Oost heeft de Scholengemeenschap inmiddels een nieuwe kluis besteld, die vandaag nog gebracht zou worden, meldt de omroep online. "Tot die tijd worden de examens door een aantal docenten bewaakt", zo vertelt Wisse Lennart.