De laatste examenweek is ingegaan, en ruim twintigduizend vwo'ers begonnen maandagochtend om 9 uur met Duitse leesteksten. Het examen was lang, en bevatte een aantal pittige teksten.  

Martijn Zwanenburg vond het examen best redelijk gaan. "Ik vond tekst 9, een lange literaire tekst, erg lastig, maar verder ging het wel goed. Aan de andere kant: je weet het nooit, natuurlijk. Ik ga het zometeen wel nakijken. Duits is een van mijn slechtere vakken, maar het moet wel goedkomen denk ik."

Voor Martijn was dit het laatste examen. "Vandaag ga ik even lekker uitrusten, en morgen een beetje feesten", zegt hij.

Woordenboek

Myrthe Schooten is ook tevreden over het examen. "Het viel best wel mee", vertelt ze. "Met 44 vragen was het wel redelijk lang, en ik moest echt idioot veel opzoeken in mijn woordenboek, terwijl ik dat normaal echt niet hoef."

Duits is een van Myrthes betere vakken. "Talen liggen me beter dan bètavakken, dus ik had ook niet veel geleerd. Ik heb een aantal weken geleden één oefenexamen gemaakt voor Duits, en dat ging zo goed dat ik besloot het daar maar bij te laten."

Vanmiddag moet Myrthe nog aan de bak met Management & Organisatie. "Dat wordt wel wat spannender. Het wordt sowieso een lange dag."

Boos

"Het viel vies tegen", verzucht Marit de Leeuw. "Ik vond de teksten moeilijker dan verwacht. Meestal zit er nog wel wat afwisseling in het examen tussen moeilijk en makkelijke, en korte en lange teksten, maar dit keer was het allemaal vrij lastig."

Veel van Marits klasgenoten kwamen boos naar buiten, vertelt ze. "Het examen was ook erg lang, er was maar één iemand voortijdig klaar. Wat ook vervelend was, was dat veel moeilijke woorden net in de cruciale stukjes zaten, waar je het antwoord uit moest halen." 

Lang

Docent Jan Sebregts heeft de teksten van het examen bekeken, en vond ze redelijk goed te doen. "Volgens mij lagen de teksten qua onderwerp wel in de buurt van de belevingswereld van de leerlingen. Daar konden ze denk ik wel wat mee." Ook vond hij tien teksten 'een mooi aantal' voor een examen.

Loran Hempenius, klachtencoördinator bij het LAKS, laat weten dat er aan het begin van de middag zo'n 250 klachten binnengekomen zijn. Het gros van die klachten ging over de lengte van het examen, omdat het te lang zou zijn. Ook klaagden simmige leerlingen dat de open vragen onduidelijk waren.

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.