Een groep van pakweg 7.000 havisten begon hun laatste examenweek vanochtend 09:00 met een examen kunst. In computerlokalen in plaats van gymzalen kregen de leerlingen een grote verscheidenheid aan beeld- en geluidsfragmenten voor hun kiezen.

Voor Femke Zwiep betekende kunst haar allerlaatste examen, en ze had het slechter kunnen treffen. Al om half 11 kon ze de examenzaal uitlopen. "De onderwerpen waren afwisselend en interessant. Er was veel variatie tussen audiofragmenten en filmpjes, wat maakte dat ik goed geconcentreerd bleef." Mijntje Du Pont is het in grote lijnen met Femke eens: ze ervaarde het examen niet als te lang of heel moeilijk.

Saai en creepy

Als het aankomt op de onderwerpen staan Femke en Mijntje weer loodrecht tegenover elkaar. Mijntje noemt de Duitse expressionistische films 'een beetje creepy', terwijl Femke die juist erg tof vond.

Niels van Arkel vond de laatste twee blokken vooral erg lastig. "Het eerste blok, over middeleeuwse muziek, vond ik dan weer wel heel makkelijk. Misschien komt dat omdat ik ook muziek gehad heb."

Geschiedenis 

Ondanks het feit dat Mijntje het examen niet overdreven moeilijk vond gaat ze wel klagen over de hoeveelheid geschiedenis die erin voorkwam. "Ik dacht constant: dit heb ik vast drie jaar geleden gehad, maar nu weet ik het echt niet meer."

Niels is op zijn beurt nogal kritisch over de woordkeus van de examenmakers. "Bij vraag 1 begint het al. Ze gebruikten het woord  ‘uniformiteit’, terwijl een andere omschrijving veel beter had gepast."

Complexe vraagstelling

Docent Mark van Berlo vond dat de vraagstelling nogal complex was. "Ook werden er lastige termen gebruikt. Ze moesten zelfs verschillende periodes met elkaar in verband brengen, dat is voor het eerst. Normaal gebeurt dat alleen in vwo-examens." De docent stoort zich ook aan "de subsidie-fetisj van de examenmakers". "Net als vorig jaar waren er best veel vragen over kunstbeleid, terwijl dat niet helder in de syllabus staat."

De leerlingen van Van Berlo vonden het examen vooral nogal "vaag". "Toch heb ik gelukkig veel in de les behandeld, zoals Gregoriaanse muziek en expressionistische film." 

Klachten

Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn tot op heden 132 klachten binnengekomen. Dat is gezien het aantal scholieren dat dit examen maakt (7027) een vrij hoog percentage. Het gros van de klachten draait om de gevraagde stof; deze zou namelijk niet overeenkomen met de stof die de leerlingen geleerd hebben.  

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.