17.055 vmbo'ers bogen zich na het weekend over het examen aardrijkskunde. Volgens de examenkandidaten was dat examen goed te maken, vooral door een aantal 'makkelijke' vragen over kaarten.

Examenkandidate Irene Winters vond het examen makkelijker dan verwacht. "Ik was al na een uurtje klaar, en ik was niet de enige die zo snel de zaal uit kon lopen." Ze vertelt dat ze aardrijkskunde over het algemeen sowieso niet zo'n moeilijk vak vindt. "Ook nu ging het snel, ik kende de stof allemaal wel."

Eén specifiek onderwerp dat Irene goed geoefend had in de les, kwam ook terug in het examen: "Er was een vraag over gewassen in Amerikaanse gebieden. Daar kreeg je een kaartje bij, en dan moest je aangeven in welke gebieden welk gewas voorkwam. Ik kon dat allemaal zo invullen, omdat we dat ook in de lessen hadden behandeld."

Kaarten combineren

Ook vmbo'er Paul van Dommelen is erg te spreken over het examen. Hij was zelfs binnen een uurtje klaar. "Het ging net zo goed als de oefenexamens, en daar haalde ik steeds hoger dan een zeven voor." Een paar dingen vielen hem wel op: "Er zat één lastige rekenvraag in en één vraag over verhoudingen. Je moest dan meten hoeveel kilometer iets was." Zelf vond Paul dat niet zo lastig, "maar ik kan me voorstellen dat mensen met dyscalculie in de zaal wel even zaten te zweten."

De vragen over de kaarten in het examen vond hij ook makkelijk: "Er was één kaart met rivieren en bij die kaart vroegen ze naar steden, en er was één kaart met steden, waarbij ze naar rivieren vroegen. Volgens mij was het gewoon een kwestie van die kaarten combineren." 

Water

Scholiere Lisa Bogman weet nog niet zo goed wat ze ervan moet denken. "Ik heb overal wel wat kunnen invullen, maar ik heb geen idee of het ook goed is. Aardrijkskunde is ook mijn slechtste vak, ik haal steeds een vijf of zes voor mijn schooltoetsen. Dit examen vond ik ook wel op de SE's lijken."

Vooral de vragen over water vond Lisa erg lastig. "Die gingen over de verdeling van water, bijvoorbeeld over dijken en het Midden-Oosten. Die vragen vormden samen zo'n één derde deel van de toets. Daarom heb ik al mijn tijd wel nodig gehad." Lisa's klasgenoten vonden het examen over het algemeen wél te doen, zo vertelt ze. "Ik geloof dat ik een van de weinigen was die het examen echt wel pittig vond."

Goede mix

Docent Bram Kluiters noemt het een 'pittig examen'. "De leerlingen moesten veel tekstverklaren: lezen en begrijpen. Het lezen van tabellen en artikelen is wel een wat lastiger onderdeel." Dat moeilijke werd volgens hem wel goed afgewisseld met wat makkelijkere vragen, over kaarten. "Het was een echt aardrijkskunde-examen, met veel kaarten. Dat onderdeel is ietsje beter te doen voor de leerlingen. Al met al een goede mix."

Onduidelijke vragen

"Uit de klachten blijkt dat het examen best meeviel", constateert Examenklachtencoördinator Loran Hempenius. "Er waren vooral wat klachten over de vraagstelling. Sommige scholieren moesten de vraag wel drie of vier keer lezen voor ze het begrepen." Normaal zijn er volgens Loran wel meer klachten over het feit dat er veel Atlas-vragen in het examen zitten. "Maar tot nu toe valt dat nog heel erg mee."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.