Het havo-examen Engels heeft vrijdagmiddag een klachtenrecord verbroken: met meer dan 24.500 klachten telt de toets de meeste klachten aller tijden. Dat meldt het LAKS.

Vorige week brak het vwo-examen Nederlands dat record nog.

En daarmee houdt het niet op: het is ook voor het eerst dat er over een havo-examen zoveel geklaagd is, én dat er een klachtenrecord voor een ander examen dan het vak Nederlands is. Tot nu toe stonden alle klachtenrecords op naam van dat vak.

Een veelgehoorde klacht van scholieren gingen over het feit dat een aantal woorden zelfs niet eens in het woordenboek te vinden was. Docent Tim Buis gaf aan dat hij tekst 7 "misschien zelfs wel té moeilijk" vond.

Meer havo-klachten

Dit jaar klagen havisten over het algemeen meer dan voorgaande jaren, vertelt LAKS-klachtencoördinator Loran Hempenius. "Tot nu toe waren het altijd de vwo'ers die de meeste klachten insturen, maar het aantal havisten dat zich meldt bij de Eindexamenklachtenlijn is dit jaar voor het eerst hoger. Ook vmbo'ers klagen meer. Ik ben blij dat ook andere niveau's ons weten te vinden!"