Een grote groep van 25.907 havisten luidt het weekend in met het examen biologie. Vertwijfeling overheerst na het examen. "Het begon wel goed, de eerste vragen over erfelijkheid en genen waren niet al te moeilijk. Maar daarna zwakte het af, helaas", vertelt Annieck Vos.

Bij haar werd het examen nog even opgeschud door een onoplettende docent. "Opeens ging de Siri app van een van de docenten af. 'Hello it's Siri', klonk het keihard door de zaal. De docent werd helemaal rood. Maar dat stoorde niet heel erg, het was wel grappig", gniffelt Annieck. 

Ook Dalila Abdelkhalek weet niet precies hoe het nou ging. "Ik weet niet, het ging niet super, maar ook niet heel slecht. De onderwerpen waren wel leuker dan in de oefenexamens, maar ik werd af en toe wat van de wijs gebracht door de vraagstelling."

Veel ecologie

Lisa van den Berg had veel geoefend, alleen niet met ecologie. "In de oefenexamens zaten steeds niet zoveel vragen over ecologie, in dit examen wel. Dat had wel wat minder gemogen." Bij Alex Brittmann ging het examen wel lekker. "Het ging goed. Er zaten inderdaad wel heel veel vragen over ecologie in het examen. En evolutie kwam dan weer niet terug." Het examen was ook per ongeluk zeer actueel. "De laatste vragen gingen over bosbranden, dat was wel interessant." 

Docent Frans Droog kan dit wel bevestigen. "Ecologie en genetica waren vrij prominent aanwezig in dit examen, ten koste van fysiologie en evolutie", vertelt hij. Toch denkt Droog dat scholieren dit examen prima moesten kunnen maken. "Voor de meeste vragen was niet veel inzicht vereist. Ook qua lengte was het in orde. De meeste leerlingen waren ruim op tijd klaar." 

Leerlingen vertellen hun ervaring over de examens van vandaag
Leerlingen vertellen hun ervaring over de examens van vandaag

Gekke grafiek

Zowel Dalila, Annieck als Lisa snapten niks van vraag 36. "Je moest daar een grafiek tekenen, maar het was heel onduidelijk wat er bij de assen moest staan", licht Annieck toe. Dalila onderschrijft dat. "Ik doe het normaal nooit, maar ik ga misschien over deze vraag wel een klacht indienen. Deze vraag was echt raar, ik had niks ingevuld."

Droog kan zich wel voorstellen dat veel scholieren hier moeite mee hadden. "Het is afhankelijk van het feit of je docent dit soort opdrachten behandeld heeft in de les, of je deze vraag goed kon maken. Het komt niet vaak terug in de lesstof." 

Ook bij het LAKS komen opvallend veel klachten binnen over vraag 36. "Er zijn nu 191 klachten binnen over het examen biologie, waarvan bijna 100 over vraag 36. Dat is veel", vertelt klachtenbaas Loran Hempenius. Een quote uit de klachten over die vraag: "Er was te weinig info om een fatsoenlijke grafiek te kunnen tekenen."  

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.