Na het weekend begint vandaag de derde, en daarmee laatste, week van de eindexamens. De scholieren mogen weer vol aan de bak. Examendag 7 kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan vakken: van aardrijkskunde tot Duits, van kunst tot wiskunde.

Om 9:00 uur precies bijten 17.172 vmbo’ers, 7.027 havisten en 20.795 vwo’ers gezamenlijk het spits af. Voor de meeste vmbo-leerlingen wacht het examens aardrijkskunde, en een heel klein groepje van vijf vmbo'ers van de basisberoepsgerichte leerweg maakt Duits.

Havo en vwo hebben slechts één examen op de planning staan: vwo krijgt Duits, en havo kunst. Voor havist Femke Zwiep is dit haar laatste examen. Ze heeft er zin in. "Kunst is een van mijn favoriete vakken, dus dat ik dit weekend nog even moest leren was niet erg."

Walibi

Ook tijdens de middagexamens, die beginnen om half 2, staat er voor elk niveau een examen op het programma. De havisten buigen zich over zowel wiskunde A als B, waar hun medescholieren op het vwo een M&O-beproeving te wachten staat.

Laura Kom heeft zin om er vanaf te zijn. "Ik ben er helemaal klaar mee. Ik heb wel vertrouwen in wiskunde A, ik heb de afgelopen twee jaar gewoon mijn huiswerk gemaakt, en sta een 8 gemiddeld voor het schoolexamen." 

Vmbo’ers krijgen NaSk 1 of biologie op hun bord. Ook vmbo'er Irene Winters heeft nog één examen te gaan, maar ondertussen kijkt ze al reikhalzend verder: "Vrijdag hebben we een examenuitje naar Walibi, en aardrijkskunde vind ik niet zo moeilijk. Dat komt wel goed."