Vrijdagmiddag ploeterden 46.386 vmbo-leerlingen op hun examen economie. Een examen dat een erg lastig begin kende, maar gaandeweg gelukkig wat makkelijker werd. En waar waren de rekenvragen?

Sarah Koning vond het examen best oké. "Het was wel makkelijk, maar er zal veel theorie in, en minder rekenen. Ik vind rekenen makkelijker, dus dat was wel jammer. Ik had goed geleerd, en haal meestal ook wel hoge cijfers voor economie. Zometeen ga ik het nakijken, dan zullen we het zien."

Jissie Aukema is redelijk tevreden. "Het ging best goed, nou ja, dat denk ik dan, ik heb het nog niet nagekeken natuurlijk. Ik was echt heel bang van tevoren, maar het is echt meegevallen. Ik vond het juist wel fijn dat er veel theorie in zat, daar ben ik beter in. Bij theorievragen geven ze vaak het antwoord al, en vragen ze waarom iets zo is. Ik sta een 5,5 gemiddeld voor economie, dus het is wel spannend!

"In het begin schrok ik een beetje, omdat er een paar lastige vragen inzaten", vertelt Irene Winters. "Die gingen over het nationaal inkomen en ontwikkelingshulp. Maar daarna ging het wel beter. Het was gelukkig ook niet zo lang. In de meeste oefenexamens zaten 47 vragen, maar dit examen had er maar 43. Ik had me goed voorbereid, dus ben benieuwd." 

Stress

Luna van Herwijnen schrok ook erg van het begin. "Bij het zien van die eerste vijf vragen schoot ik helemaal in de stress, zo moeilijk waren ze. Maar daarna kwamen er veel beredeneervragen, vragen met 'leg uit' erin. Dat vond ik wel fijn, want daar ben ik goed in. Als je niet geleerd had, kon je er dus ook nog wel wat van maken, als je goed bent in dingen uitleggen tenminste."

Middenin het examen gebeurde er nog iets opvallends in de zaal van Luna. "Een van de surveillanten struikelde over een tas, en toen viel ze languit op de vloer. Dat was wel zielig, maar we moesten toch een beetje lachen." Die afleiding vond Luna niet zo erg. "Het is eigenlijk wel fijn, middenin zo'n examen even lachen."

Complex

Economiedocent Tiemen Stigt is het grotendeels met de leerlingen eens. "In het begin zaten inderdaad veel inzichtsvragen, dat viel me ook op. Ik hoop dat leerlingen rustig zijn gebleven en niet in paniek de vragen hebben beantwoord." Sommige opgaven leken echter weer veel op de oefenexamens, zegt Stigt. "Er was zelfs een bron die letterlijk al eens eerder in een examen heeft gezeten, een paar jaar geleden."

Ook Stigt merkte op dat er relatief weinig rekenvragen langskwamen. "Over het algemeen waren het best complexe, moeilijke vragen. Er kwamen wel allerlei onderwerpen aan bod; het belastingstelsel zat erin, en ook vrij veel dingen die ze bij mij al in de derde klas hebben gehad. Het was een heel divers examen."

Schrijfwerk

Bij het LAKS zijn nog relatief weinig klachten binnengekomen: 400, op een totaal van 46.000 kandidaten. De meeste klachten gaan over het feit dat het examen te lang of te moeilijk zou zijn, en dat het erg veel schrijfwerk was, vertelt Klachtencoördinator Loran Hempenius.

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.