Scholieren kunnen hoog en laag springen, maar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat er niet voor zorgen dat er voortaan nietjes in de eindexamens worden geslagen. "Er zijn dingen die ze héél goed zelf kunnen regelen", zo reageert hij op een 'nietjespetitie' en zo'n 450 klachten bij het LAKS.

Scholieren klagen over overvolle tafels, examens die op de grond vallen en bundels blaadjes die in de war raken. Staatssecretaris Dekker kan echter absoluut niet wakker liggen van de petitie waarin gepleit wordt voor vastgeniete examens, die inmiddels al dik drieduizend keer is ondertekend.

Zelf regelen

"Weet je wat ik denk? Kijk, ik ben liberaal. Soms is het heel goed dat er een overheid is voor de echt belangrijke dingen: de wetten, de regels, het handhaven", reageert hij. "Maar tegelijkertijd moet er ook vooral heel veel ruimte zijn voor Nederlanders, oud en jong, om dingen zelf goed te regelen, zonder bemoeienis van de overheid."

Voor scholieren die daarvan balen heeft Dekker een tip: "Ik heb begrepen dat je een nietmachine mee mag nemen naar het examen om er zelf een nietje doorheen te slaan." Omdat dat echter geen landelijke regeling is, raadt Examenklachtenlijn-coördinator Loran Hempenius van het LAKS leerlingen aan om dat eerst met hun school te overleggen. Hempenius: "Maar we hebben nog geen klachten gehad over scholen die het meenemen van nietmachines hebben verboden."

Lastig nieten

Examenverspreider DUO liet eerder weten dat nietjes in alle examens slaan nog best een opgave is. De examens worden namelijk gemaakt met machines die dat niet kunnen.

"Mochten we dat dus wel gaan doen, dan is dat een extra handeling die het nauwkeurige proces zou kunnen verstoren. Daarom gaan we dat alleen aanpassen als er een heel groot aantal klachten over binnenkomt", liet een woordvoerder weten. Maar als het aan Dekker ligt, is dat dus niet aan de orde.