19.364 havisten bogen zich vrijdagochtend over het examen Duits. De meningen over het examen zijn verdeeld: de ene scholier vond het vrij lastig, de ander denkt wel een voldoende te halen.

Examenkandidaat Femke Zwiep is niet zo enthousiast over het examen. "Ik vond het het moeilijkste examen tot nu toe. Maar dat kan ook aan mij liggen, ik vind Duits sowieso een lastig vak."

Femke baalde ervan dat er veel open vragen waren. Ze vond vooral de teksten niet duidelijk, en de onderwerpen spraken haar ook niet aan. "Twee teksten gingen over sport, andere teksten gingen over wetenschappelijk onderzoek naar koffie en kevers." Niet heel spannend dus. "Ik ga mijn toets ook niet nakijken zo, ik kan er toch niet meer aan doen."

Zoemend geluid

Luca Berghuis denkt dat het examen wel goed ging. "Het waren wel lange teksten, maar ik had net genoeg tijd. Uiteindelijk had ik nog tien minuten over om alles na te kijken." De scholiere en haar klasgenoten werden wel een beetje afgeleid door een soort zoemend geluid bij de examenzaal. "Ik heb geen idee wat het precies was, maar ik vond het wel irritant."

Net als Femke vond Luca de onderwerpen niet heel interessant. "En juist dan is het wel lastig om er vragen over te beantwoorden. Een tekst ging bijvoorbeeld over mensen die na school een beetje gingen kletsen, nogal vaag." De scholiere heeft dan ook veel woorden opgezocht in haar woordenboek. "Gelukkig had ik daar wel genoeg tijd voor."

Ingewikkelde vragen

Havist Dinant Pas is positief over het examen. "Het leek redelijk op andere examens, alleen vraag 11 vond ik lastig. Je moest daar een alinea plaatsen in een tekst, maar zo'n soort vraag had ik nog nooit gehad. Ik moest dus even nadenken over wat precies de bedoeling was, maar uiteindelijk was het niet heel ingewikkeld."

Een vraag die hij wel ingewikkeld vond, was vraag 35. "Die vraag ging over een hotel, en je moest een bepaald woord uitkiezen uit zes woorden. Ik stap 'm nu nog niet helemaal, het was best lastig."

Docent Jos de Wild: "Ik vond het niveau van de toets nogal hoog, er zaten veel moeilijke teksten in. Toch was tijdnood niet aan de orde, de leerlingen in mijn zaal konden hun examen allemaal op tijd inleveren. Ik kan me voorstellen dat scholieren een aantal teksten wel wat saai vonden, de vraagstelling was ook vrij eenduidig. Er was één tekst bij over smileys, wel weer een geinig onderwerp, maar die was vrij taai."

Klachten

Over het examen Duits zijn momenteel 313 klachten binnen, volgens klachtencoördinator Loran Hempenius. "Die gaan vooral over de teksten: er zouden te veel teksten in het examen zitten. Ook bestonden de teksten volgens een aantal examenkandidaten uit te moeilijke woorden."

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.