Examen Engels wisselend ontvangen door havisten

Er lijkt weinig overeenstemming te zijn over de moeilijkheidsgraad van het examen, maar de docent vond het in elk geval best pittig.

Bij Cas Christiaans ging het gelukkig wel goed. "Er zaten veel moeilijke woorden in, maar ik heb er wel een goed gevoel over. De teksten waren vrij saai, en die in het midden ook best lastig. Maar verder was er weinig opvallends."

De examenzaal werd bij Cas verlicht door grote werklampen. "Vorige week vrijdag ontstond er namelijk een brandje in de examenzaal, waarschijnlijk door de tl-lichten. Die durft de school nu niet meer aan te zetten en dus hangt er zo'n festival-installatie met grote lampen in de sporthal."

Woordenboek

Bij Esmeé van Gils ging het wat minder goed. "Ik vond het best moeilijk, zeker in vergelijking met andere jaren. Veel woorden die ik wilde opzoeken stonden niet in het woordenboek." Er zaten relatief veel teksten in het examen, vertelt Esmeé. "Maar dat is eigenlijk wel fijn, want als je dan van één tekst helemaal niks begrijpt, is het minder erg." Ze gaat haar examen zo nakijken. "Ik heb meegeschreven in het opgavenboekje, en dat mag je meenemen."

Docent Tim Buis vond het examen best pittig. "In vergelijking met voorgaande jaren zaten er een paar lastige open vragen in, zoals vraag 3 en 6 in het begin. Tekst 7 vond ik erg lastig, misschien wel té." Buis vond het opvallend dat er dit jaar meer, maar kortere teksten in het examen zaten. Behalve tekst 7 vond hij ze "van aardig niveau."

Mickey Mouse

Dalila Abdelkhalek was na een uur al klaar. "Toen heb ik mijn antwoorden nog even gecheckt en vond ik nog een paar foutjes." Erg moeilijk vond ze het examen niet. "Het ging best wel goed, ik ben wel blij." Ook over de onderwerpen was Dalila wel te spreken. "Er zat voor ieder wat wils bij. Normaal klaag ik vaak over de economische teksten in dit examen, maar nu was er ook een scheikundige tekst, en zelfs iets over Mickey Mouse." 

Dalila's klasgenoten waren niet allemaal even optimistisch. "Sommige mensen die ik sprak vonden het echt heel moeilijk", vertelt ze.

Klachten

De klachtenlijn van het LAKS is "ontploft" na havo Engels. "Er waren na een uur al 5.300 klachten", vertelt coördinator Loran Hempenius. "Vorig jaar eindigde de teller op 6.100, dus ik verwacht dat we dat dit jaar nog wel zullen overtreffen." De meeste klachten gingen over het feit dat het examen lang en onduidelijk zou zijn.

Loran vertelt bovendien dat er vandaag voor het eerst in jaren méér klachten bij het LAKS geregistreerd staan van havisten dan van vwo'ers. In totaal zijn er nu 48.000 klachten van havisten, tegenover 47.000 van vwo'ers. "Ik ben blij dat havo mondiger wordt, en dat de lagere niveaus ons weten te vinden", aldus Loran.

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.

Tip de redactie