Opgeluchte en blij verraste reacties overheersen na het examen economie voor vwo. "Het ging minder slecht dan verwacht", vertelt scholier Simone Rietberg enigszins verbaasd. "Ik vond het makkelijker dan de oefenexamens en ik heb overal wat ingevuld."

Vwo'er Jitze Kiestra betitelt het examen als 'lekker cliché'. "De standaardonderwerpen kwamen terug in dit examen. Zoals altijd zat er een vraag over een zorgverzekeraar bij en eentje over een land met een belabberde economie."

Scholier Joyce van Versendaal vindt dat ook. "Dit examen leek wel op de oefenexamens. Gelukkig kwamen er net de onderwerpen in die ik goed beheers." In tegenstelling tot bij de proefexamens had ze nu gelukkig ook genoeg tijd.

Docent economie Frank Bosma noemt het examen 'een goede dwarsdoorsnede van de stof'. "Het examen was aardig representatief. Er zaten een paar doordenkertjes in zoals vraag 4 over de kapitaalvlucht, maar voor de rest was dit examen prima te maken."  

Examenkandidaten over de vijfde dag
Examenkandidaten over de vijfde dag

Minder redeneren

Het viel scholier Cas Brulot wel op dat er minder beredeneerd hoefde te worden deze keer. "Ik had verwacht dat ik meer had moeten redeneren, afgaande op de oefenexamens. Maar dat viel mee." Dat signaleerde Bosma ook. "Vorig jaar bestond het examen voor 80% uit redeneervragen, dit jaar zaten er zeker 7 à 8 rekenvragen bij." 

Wat alle scholieren opviel, was dat dit examen bestond uit vele korte vragen. "Voor veel vragen kon je maar één of twee punten halen. Dat is aan de ene kant fijn, maar je moet wel heel precies zijn in je antwoorden anders verknal je meteen de hele vraag", aldus Jitze. 

Bij de klachtenlijn van het LAKS blijft het voorlopig rustig rondom het economie-examen vwo. "Er zijn pas 98 klachten over economie. Vorig jaar eindigde de teller op 4.300, dus dit valt nog ontzettend mee", aldus klachtenlijncoördinator Loran Hempenius. De klachten gaan vooral over het correctiemodel. 

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.