Vmbo-examen Duits was zeker niet 'leicht'

Veel scholieren moesten tot het uiterste gaan. "Het merendeel van de leerlingen hadden alle tijd nodig en er werd druk in het woordenboek gebladerd", vertelt docente Marin Menke. 

Volgens Menke waren de teksten van een goed niveau. "Wat me wel opviel is dat veel vragen in het Duits gesteld werden. Dat vinden scholieren over het algemeen lastiger."

Scholiere Michelle klinkt wat verslagen na afloop van het examen. "Ik kwam echt veel te veel tijd te kort. Mijn beste vriend ook. Ik durf het niet na te gaan kijken. Meestal denk ik dat ik wel goed ben in Duits en haal ik toch een 3."

Ook Noah vond het examen moeilijker dan gedacht. "Ik was wel redelijk snel klaar, maar het examen was pittig. De teksten waren vrij lang en de vragen waren moeilijk gesteld. Normaal heb ik bijna nooit mijn woordenboek nodig, maar nu was hij onmisbaar." 

Open einde

Kandidaat Luna van Herwijnen vond vooral de laatste vraag vervelend. "Meestal is de laatste vraag een simpele vraag bij een korte tekst, maar nu niet. Je moest echt flink zoeken in de tekst naar het antwoord en ik was sowieso mijn concentratie kwijt toen ik naar de wc was geweest."

Ook docent Menke zag dat haar leerlingen deze vraag lastig vonden. "De tekst ging over een busreis die geannuleerd werd. Je moest in de tekst op zoek naar bepaalde voorwaarden. Ik zag dat de antwoorden van mijn leerlingen verdeeld waren. Sommigen hadden ook net het goede antwoord weer doorgestreept." 

Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn tot op heden 500 klachten binnen. "Vorig jaar was er een piek in het aantal klachten over vmbo Duits, toen kwamen er 3.400 klachten binnen. Het jaar daarvoor maar 700", licht klachtencoördinator Loran Hempenius toe. De meeste klachten gaan over de moeilijkheidsgraad.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.

 

Tip de redactie