Best makkelijk M&O-examen met economische begrippen

Best makkelijk, was het examen Management & Organisatie volgens havisten. 17.088 scholieren bogen zich woensdagmiddag over de toets, en kwamen niet ontevreden de examenzaal uit. 

"Ja, het was eigenlijk gewoon best makkelijk", vertelt Esmeé van Gils. "Er waren weinig informatiebronnen, en redelijk wat theorievragen. Die kon je uitgebreid beantwoorden, dus dat is best wel oké voor niet-rekenaars." Volgens de examencorrespondente hoefde je niet eens heel veel voor het examen te leren, ook dan zou je wel een voldoende halen. "Volgens mij dachten ook klasgenoten er zo over. Ik zag een hoop mensen blij de examenzaal uit komen lopen."

Economisch examen

Bij examenkandidaat Philip van der Mark ging M&O naar eigen zeggen "supergoed". "Normaal ben ik er helemaal niet zo goed in, maar dit was best een makkelijk examen." Hij vond het ook op een examen economie lijken: "Een aantal vragen gingen bijvoorbeeld over de totale constante kosten of totale variabele kosten, dat lijkt qua stof echt veel op economie. En ook een vraag of de wisselkoers vond ik eigenlijk meer bij economie passen."

Ook Dinant Pas is van mening dat er een hoop economische begrippen in de toets terugkwamen. "Een aantal afkortingen en begrippen gebruiken we ook veel bij economie." Hij vond de toets "best lekker gaan". "Er was één vraag die ik niet goed snapte, over de intrinsieke waarde van een aandeel. Dat was een kwestie van leren, denk ik."

Makkelijke vraag

De laatste vraag van het examen vond Dinant verbazingwekkend makkelijk. "Ik dacht echt: 'is dit nou een examenvraag?' Het ging over een meneer die je 2% korting moest geven, maar dat was niet echt ingewikkeld om te berekenen. Maar ja, da's alleen maar mooi meegenomen natuurlijk."

De klachtencoördinator van het LAKS telt hetzelfde aantal klachten als vorig jaar: zeshonderd. "Er waren veel specifieke klachten over een vraag over toenemende rente, waarbij het onduidelijk was of het over een procentuele of absolute toename ging. Daar kijken we nu naar." Verder waren er veel klachten over onduidelijke bronnen.

Ontbrekende formules

Docente Claudia de Groot noemt het examen "nog best pittig". "Als ik de gezichten van de leerlingen in de examenzaal zag, denk ik dat ze het best moeilijk vonden. Ze lieten ook veel open, dat is meestal ook geen goed teken." De docente dacht dat de eerste vraag, over het betalen van termijnen, niet zo ingewikkeld was, maar tot nu toe zag ze dat geen van haar leerlingen er goed op had geantwoord. 

Verder vond ze het opvallend dat er niets over samengestelde interest in zat. "En ik miste de formules. Meestal worden die meegegeven, en ga je aan de hand daarvan aan de slag. Nu ontbraken de formules, waardoor je dat zelf moest doen. Ik kan me voorstellen dat dat lastig is als je er niet voor had geoefend."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.

Tip de redactie