Een kleine groep van 1.468 havisten stond vandaag voor de uitdaging het examen filosofie met goed gevolg af te leggen. Dit examen staat bekend om de enorme hoeveelheid leerstof en vage opdrachten. 

"Op veel vragen kun je op driehonderd manieren antwoorden, dus het is moeilijk in te schatten of je het nou goed gedaan hebt of niet", vertelt Simone de Canne. Het verbaasde haar dat er op het examen maar weinig vragen waren over onderwerpen waar veel aandacht aan was besteed. "We hadden bijvoorbeeld veel geleerd over de filosoof Peter Singer, maar daar werd maar één vraag over gesteld", licht ze toe.

De scholieren konden alleen oefenen met het examen van vorig jaar. "Elke vier jaar verandert het onderwerp bij filosofie, sinds vorig jaar is het onderwerp mondiale rechtvaardigheid", legt scholier Merel Marcuse uit. 

Zij vond dit examen een stuk lastiger dan het examen van vorig jaar. "Vooral de vraagstelling was lastiger." Scholier Emma van der Heijden is het daar niet mee eens, zij vond dit examen juist makkelijker. "Er werden veel betekenissen gevraagd, als je goed geleerd had kon je die prima maken", aldus Emma.

Economische crisis

Over de laatste vragen over de economische crisis zijn Merel en Emma het wel eens. Die waren heel moeilijk. Emma: "In een onderwerp zoals armoede kun je je goed inleven, maar de economische crisis is veel abstracter. Dat maakt het moeilijk". Merel vond deze vragen ronduit jammer. "Ik raakte hier helemaal in de war door alle financiële termen. Ik heb niet eens economie." 

Ook docent Jasper Beckeringh en zijn collega's vonden het examen 'niet heel moeilijk', maar wel wat lang. Eén vraag viel hen in het bijzonder op. "De tweede vraag over Martha Nussbaum was wat vreemd. Als je die vergelijkt met de eindtermen, zou ik niet weten hoe scholieren daarop hadden moeten antwoorden. Ook vanuit mijn collega's kwam veel kritiek op deze vraag."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn vooralsnog relatief weinig klachten. "Er zijn nog geen specifieke klachten over de vragen over de economische crisis binnen. De teller staat nu op 127 klachten. De meeste klachten gaan over dingen als 'veel leerstof', 'het ging heel diep', of 'de vraagstelling was vaag', maar dat is elk jaar wel zo", vertelt klachtencoördinator Loran Hempenius.

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.