Coco Chanel en McDonalds in 'prima' havo-examen Frans

Het weekend is weer voorbij, en 11.803 havisten moesten dinsdagmiddag aan de bak om Franse leesteksten te ontcijferen. Een examen met Stromae, Coco Chanel en McDonalds. 

Niels van Arkel was erg blij met sommige onderwerpen van de teksten. "Er zat bijvoorbeeld een tekst in het examen over jeu de boules, en dat heb ik zelf ooit gedaan. Dat hielp wel bij het beantwoorden van de vragen: sommige termen kende ik al." Met andere teksten had hij juist meer moeite. "De McDonalds-tekst vond ik dan weer lastig, daar moest ik veel woorden opzoeken in het woordenboek."

Al met al vindt Niels het moeilijk om een inschatting te maken van zijn cijfer. "Schrijfvaardigheid vind ik makkelijker dan leesvaardigheid, dus ik durf het nog niet na te kijken. Het kan alle kanten op."

Weinig problemen

Lisa van den Berg was al om vijf over drie klaar, bijna een uur voor het einde van de zitting. En dat terwijl ze zich de eerste tien minuten niet goed kon concentreren. "De vmbo-leerlingen naast ons kregen eerst wat uitleg, en dat duurde wat langer dan gepland. Wij moesten wel al beginnen, dus dat leidde nogal af."

Toch ging het examen haar goed af. "Ik heb nooit echt moeite met Frans gehad. Maar ook klasgenoten hadden weinig problemen met het examen volgens mij. Er zaten wat leuke teksten in, zoals eentje over Chanel, en toerisme in Parijs. Ik ga zometeen mijn antwoorden checken, ik heb ze allemaal opgeschreven", zegt Lisa.

Ingewikkeld

"Ik vond Frans pittig", vertelt Martijn Tamis. "Maar ik heb altijd wel al moeite gehad met leesteksten. Sommige teksten waren vrij lang en ingewikkeld. En mijn concentratie daalde op een gegeven moment ook best wel: er waren 45 vragen."

Toch maakt Martijn zich niet al te veel zorgen. "Ik sta ongeveer een zeven gemiddeld voor Frans. En als ik goed nagekeken heb, heb ik voor geschiedenis vanochtend ongeveer een zes gehaald." Nu even verdiend relaxen dus. "Ik ga de rest van de dag lekker op de bank hangen en een spelletje spelen ofzo, of Netflixen."

Tevreden

Docent Swannet van den Akker was zeer tevreden met het Frans examen. "Kat in het bakkie! Er zaten helemaal geen moeilijke woorden in, veel Nederlandstalige vragen en niet erg verrassende teksten. Zo'n tekst over McDonalds komt heel vaak voor, en ook het uitvindersconcours zat vorig jaar al als onderwerp in het examen. En dat examen hebben veel leerlingen natuurlijk geoefend. Ook Stromae kwam erin voor, dat is leuk voor leerlingen."

De structuurwoorden waren, net als bij het ambo-examen van vorige week, "weer onontbeerlijk. Die moest je veel invullen en gebruiken. Maar er zaten weinig moeilijke constructies in de vragen, dus dat was fijn. Volgens mij moet je van goede huize komen om hier een onvoldoende voor te scoren!"

Lengte 

Volgens Eelke Munniksma van het LAKS kwamen er vooral klachten binnen over de lengte van het examen. "Acht van de elf teksten zouden volgens een aantal klagers erg lang zijn geweest. Verder zijn er niet veel opvallende klachten binnengekomen."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.

Tip de redactie