Veel schrijven tijdens Nederlands vmbo-examen

Een belangrijke dag voor alle scholieren van vmbo-gt en vmbo-kb. Zij moesten vragen beantwoorden over teksten, een tekst samenvatten én een brief schrijven. Niet makkelijk, maar over het niveau van het examen waren de meeste leerlingen tevreden. 

Sarah Koning was een van de bijna 100.000 scholieren die het examen maakte. "Ik ben best goed in Nederlands, dus ik verwacht wel een goed cijfer", vertelt ze opgelucht. "Het schrijven van de brieven kostte wel echt veel tijd, maar ik heb alles afgekregen dus dat is fijn."

Weinig moeilijke woorden

Haar klasgenoot Jissie Aukema vond het niveau van het examen perfect. "Elke vraag was begrijpelijk na 'm één keer gelezen te hebben, dat was echt fijn. Er werden weinig moeilijke woorden gebruikt", vertelt Jissie. 

Het schrijven van de brieven zorgde ook bij Maxime Hilverink voor een lamme arm. "Ik zat best in de stress qua tijd, want zowel het samenvatten als het schrijven van brieven is tijdrovend", vertelt Maxime. "Toen de pennen neer moesten schreef ik net mijn laatste woord op. Nederlands is toch zo’n examen dat je onderschat, maar ik heb wel vertrouwen in een voldoende."

Andere teksten

Docent Daniëlle Pronk zag meteen iets dat haar opviel in het examen. "Ik had het er toevallig deze week nog over dat de teksten in de examens Nederlands van havo en vwo uit landelijke kwaliteitskranten komen en die van vmbo vaak uit regionale kranten.

Nu zaten er teksten in uit Elsevier, NRC en Volkskrant, dus dat is wel grappig", vertelt Pronk. "Ik hoorde wel van veel leerlingen dat ze het niet af konden krijgen en dat is natuurlijk wel jammer. We gaan tijdens het nakijken zien hoeveel last ze daarvan gehad hebben."

Open vragen

Bij het LAKS stromen de klachten langzaamaan binnen. Volgens Eelke Munniksma hebben de klachten vooral te maken met de verdeling van het soort vragen. "We krijgen van scholieren te horen dat er teveel open vragen zaten in het examen Nederlands." Er zijn inmiddels bijna 3000 klachten binnengekomen. 

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.

Tip de redactie