Havisten balen van kenmerkende aspecten geschiedenis-examen

Dinsdagochtend maakten 36.095 havisten hun examen geschiedenis. De kenmerkende aspecten speelden wederom een grote rol in de toets en dat leidt tot ongenoegen, bij zowel docenten als leerlingen.

"Die kenmerkende aspecten zijn echt lastig en dat vinden meer mensen", vertelt examenkandidaat Simone de Canne. Geschiedenisdocent Milo Brinkkemper vindt dat er - net als vorig jaar - een te grote rol voor de aspecten is weggelegd. "Ik vind dat echt zonde", vertelt hij. "Vorig jaar stoorde ik me daar al aan en dat is dit jaar niet anders." 

Huisdieren

Niels de Wit is redelijk tevreden over hoe het examen ging. "Sommige vragen waren moeilijk, absoluut, maar ik heb goed geoefend en qua vraagstelling leek dit examen eigenlijk best veel op die van vorig jaar", vertelt hij.

Ook Cas Christiaans komt blij de examenzaal uit. "Het ging goed, maar ik ben nog steeds een beetje verbaasd over de vraag waarin ze vroegen naar de huisdieren van belangrijke historische personen. Verder vond ik het examen eigenlijk makkelijker dan vorig jaar."

De bronnen in het examen waren volgens Duvera Herfst lekker kort. "Ik had langere teksten verwacht, dus dat was wel chill! De verdeling qua onderwerpen vond ik wel matig. De focus lag voor mijn gevoel op Duitsland en natuurlijk de kenmerkende aspecten."

'Gewoon heel slecht' 

Docent Milo Brinkkemper hoorde een aantal klachten van zijn leerlingen voorbij komen. "Ze vonden het lang, sommigen kregen het niet af, dat is balen", vertelt hij. "Ik vond het eigenlijk gewoon een heel slecht examen. Ik ben heel benieuwd hoe het nakijken gaat." 

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.

Tip de redactie