Nederlands vwo-examen breekt klachtenrecord

Het Nederlands-examen voor vwo heeft het record van meeste klachten aller tijden verbroken. Het totaal aantal klachten staat nu op 22.264. Zoveel is er nog nooit eerder geklaagd over een examen, meldt het LAKS.

De vorige recordhouder was ook het Nederlands vwo-examen, maar dan het examen van vorig jaar. Die is dus nu, binnen één dag, al overtroffen door het examen van dit jaar.

Het gaat in dit geval wel om inhoudelijke klachten, zo vertelt klachtencoördinator Loran Hempenius. "Twee jaar geleden werd er ook enorm veel geklaagd over het examen Frans, maar dat was vanwege het feit dat het gestolen was. Het ging er niet over dat het zo moeilijk was. In het geval van het vwo-examen Nederlands gaat het puur om de inhoud."

Website even offline

Donderdag, op de dag van het examen, meldde Hempenius al dat er "massaal" geklaagd werd. "Dit had ik echt niet verwacht, maar er wordt dus zelfs nog meer geklaagd dan afgelopen jaren. We krijgen wel 500 klachten per minuut. Onze website lag er zelfs even uit, terwijl de website best wel wat verkeer kan hebben."

De oorzaak van de vele klachten is volgens Hempenius vooral de lengte van het examen. "Er waren vijf teksten, terwijl een 'normaal' Nederlands examen er meestal vier telt. Daarnaast was de laatste tekst erg moeilijk, waardoor de meeste kandidaten niet aan de laatste twee vragen zijn toegekomen. Al met al was het echt een rotexamen, als ik die klachten zo zie."

Tip de redactie