Vrijdagmiddag bogen alle 59.813 havisten zich over het omstreden examen Nederlands. Dat was relatief gezien makkelijker dan de vwo-variant, vond docent Anke Swanenberg.

Dana Buijze vond het een uitermate makkelijk examen. Gelukkig maar, Nederlands was namelijk haar allereerste examen. Een lekker begin: "Ja, en alle klasgenoten die ik tot nu toe heb gesproken zijn enorm positief. Alleen de teksten waren nogal saai."

Voor Vivian Elings was Nederlands het tweede examen van de dag. Ze maakte vanochtend ook al aardrijkskunde. Na een enigszins stroef begin liep ze soepeltjes door de vragen heen. Nuchter vertelt ze dat de setting van de eindexamens haar beter bevalt dan een gewone toetsweek: "Nu is het tenminste lekker weer, en is er dus niemand die je concentratie kapot hoest."

Mede door haar opperste concentratie verwacht ze dan ook minimaal een 6.5 te hebben gescoord. Minder geconcentreerd waren de examenmakers: bij vraag 28 staat namelijk een foutje volgens Vivianne: 'Wat is de overeenkomst tussen is beide begrippen?' Foei examenmakers, punt aftrek.

Literatuur

Docent Anke Swanenberg is erg tevreden over het examen. "Het was sowieso beter te doen dan het vwo-examen van gisteren. Ook qua lengte. Opvallend was dat er over tekst twee en drie overkoepelende vragen gesteld werden. Dat vind ik goed hoor, voor het toetsen van tekstbegrip, maar voor leerlingen was het nieuw, en dus misschien even schrikken."

Swanenberg is ook te spreken over de twee teksten die over literatuur gingen. "Dat heeft nog niets te maken met de discussie die nu over het examen Nederlands woedt, want deze examens zijn jaren geleden al gemaakt", zegt ze. "Maar het is toch mooi dat er zo wat meer aansluiting is bij het vak Nederlands."

Vraag 18

Niels de Wit vond het examen juist moeilijker dan verwacht, en dat terwijl hij toch voldoende geoefend dacht te hebben. Gelukkig heeft hij al bedacht hoe hij dat gaat compenseren: "Ik ga sowieso klagen, maar ik weet nog niet waarover. Moet je altijd doen toch?" Misschien dat een van zijn klachten over de samenvattingsopdracht gaat, die vond Niels namelijk wel erg lang.

Het LAKS meldt opvallend veel klachten te hebben gekregen over vraag 18. Ook vraag 21, waarbij je een samenvatting moest maken, was niet populair onder de examenkandidaten. "Havo Nederlands was verder het eerste examen deze periode waar een erratum voor was", vertelt klachtenlijncoördinator Loran Hempenius. "Tot nu toe zijn er weinig klachten over dat dat was vergeten voor te lezen of uit te delen, dus dat is een verbetering ten opzichte van vorig jaar."

"In totaal zijn er ook veel minder klachten dan vorig jaar. In 2015 waren het er 10.000, nu staat de teller op 3400. Zeker in verhouding tot het vwo-examen Nederlands is dat erg weinig."

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.