Veel signaalwoorden bij vmbo-examen Frans

Vlak voor het weekend begonnen ook de vmbo'ers aan hun examenperiode. Ruim zesduizend scholieren kregen het examen Frans voor hun neus. Het examen viel volgens docent Luuk Reijmers "reuze mee", maar werd niet door iedereen even goed gemaakt. 

Een van de leerlingen bij wie Frans goed ging was examenkandidaat Sarah Koning. "Circus, paarden en uitwisselingsstudenten", zo somt ze haar favoriete onderwerpen uit het examen op. De amusementswaarde van de teksten kon ze goed gebruiken, want in het huis naast de examenzaal liet een luidruchtige haan zich namelijk keer op keer horen.

Haar klasgenoot Jissie Auwkema beaamt dat lachend: "Ja, die haan heb ik ook een aantal keer gehoord. dat vond ik vrij vervelend." Overigens verwacht Jissie geen al te hoog cijfer: "De teksten en woorden waren echt heel moeilijk, begreep er bijzonder weinig van." 

Tekstverbanden

Kandidaat Jella Bezemer is positief: "Het was pittig, maar ik denk dat het wel een voldoende wordt. Ik ben wel blij dat ik 'm af heb, want ik had de tijd wel nodig! Ik was echt als een van de allerlaatsten klaar." Jella staat een 8, dus maakt zich niet zoveel zorgen. "Alleen van sommige teksten wist ik niet helemaal goed wat ik ermee aan moest, soms zag ik het verband tussen verschillende zinnen niet goed."

Haar docent, Luuk Reijmer, denkt dat de toets voor zijn leerling "reuze meeviel". "Als ik 'm vergelijk met de examens van de vorige jaren, denk ik dat deze een stuk beter te begrijpen was. Er stonden niet hele lastige vragen in, ik denk slechts één of twee die écht heel moeilijk waren."

Signaalwoorden

De leerlingen zaten wel vrij lang te werken in de examenzaal waar hij moest surveilleren. "Eentje ging al weg na één uur, maar de rest moest wel echt een stuk langer zitten." Hij heeft er wel vertrouwen in dat zijn leerlingen de toets goed gemaakt hebben. "Toen ik langsliep, zag ik een hoop goede antwoorden staan. Ik heb in de les ook veel geoefend met signaalwoorden en die zaten veel in het examen, dus ik denk dat het goedkomt."

Xiang, Luisa en Karlijn kijken met een goed gevoel terug, zo appen ze. "Tijdens de toets ging het slecht en dachten we dat onze scores laag zouden zijn, maar we hebben allemaal een hoog puntenaantal behaald. Al met al viel Frans dus best mee!"

Hondenslee

Voor kandidaat Emma Wijers viel het examen ook erg mee. “Toen ik het examen maakte vond ik het heel moeilijk, de tekstverbanden zag ik niet echt." Uiteindelijk viel het gelukkig erg mee, zo vertelt ze. “Ik heb 42 van de 47 punten gehaald, dat zag ik toen ik de toets nakeek. Dus met dat goede cijfer zit het wel goed, ik ben er erg blij mee!”

Het woordenboek was een goede hulp: "Een tekst ging over een hondenslee of iets dergelijks, maar daar snapte ik helemaal niets van. Volgens mij hadden ook klasgenoten geen idee waar dat nu precies over ging. Gelukkig had ik mijn woordenboek bij me, daar ben ik heel erg blij mee!”

Klachten

Het LAKS heeft inmiddels driehonderd klachten over het examen binnengekregen, zo meldt klachtencoördinator Loran Hempenius. "Die zijn vooral van vmbo-tl." Hij vergelijkt het aantal met die van de afgelopen twee jaren: "In 2014 waren er in totaal maar 300 klachten, terwijl er in 2015 1800 klachten binnenkwamen. Dat was wel echt een piek. Nu is het examen net afgelopen, dus het aantal is al best hoog."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.

Tip de redactie