Bowie en Stromae in kunstexamen vwo

Vrijdagochtend maakten 4.791 creatievelingen het vwo-examen kunst. Het examen werd door veel leerlingen als leuk én interessant ervaren. Afgezien van een vraag over een harig theekopje.

Examenkandidaat Amber van Veen was erg te spreken over de inhoud van het examen: "David Bowie, Stromae, Quentin Tarantino; ze kwamen allemaal langs. Die vragen maakten het examen ook vrij leuk." 

Leraar Mark van Berlo is het met Amber eens: ''Er is gekozen voor veel populaire onderwerpen, dat maakt een examen leuk. De leerlingen die ik sprak waren vrij positief. Het gros van hen was op tijd klaar, ik denk dat het examen makkelijker was dan voorgaande jaren.'' 

Wel heeft hij een puntje van kritiek aan de het adres van de examenmakers: "Als je uit de gehele negentiende eeuw  kan kiezen, waarom kies je dan elk jaar opnieuw voor romantisch ballet?"

Harig theekopje

Ook examenkandidaat Iris Veldhuis is erg positief over het afgelegde kunst-examen. "Afgezien van een vraag over een surrealistisch theekopje van bont, was de inhoud erg fijn." Daphne Vergeer snapte ook niets van de vraag over het theekopje. "Het was een harig ding, maar ik had eerst niet door wat het was. Het zou heel goed een theekopje kunnen zijn, inderdaad!"

Daphne vond het examen sowieso erg moeilijk: "Het was een lastige toets, nogal vaag; maar denk niet dat ik ga klagen.'' Overigens had Daphne naar eigen zeggen wel goed geleerd. Wat niet in haar voordeel werkte, was de temperatuur in de examenzaal. In de mediatheek, waar het examen gehouden werd, was het namelijk erg koud.

Feministisch manifest

Het LAKS heeft weinig klachten binnengekregen over het examen, zo meldt klachtencoördinator Loran Hempenius. "Het is een klein examen, dus ik wacht het nog even af. Maar tot nu toe valt het heel erg mee."

Wel opvallend: er komen veel opmerkingen binnen over het feit dat het examen een "feministisch manifest" zou zijn. "Het zou heel erg over de vrouwenrechten gaan", zo vertelt Hempenius. "In één klacht wordt het examen zelfs 'manonterend' genoemd. Eén vraag zou gaan over mannen die zich verkleden als vrouwen in de kunst."

Eén klager werd zelfs zo diep geraakt door een vraag uit het examen, met een geluidsfragment over geweld, dat ze moest huilen. Een andere klager vindt dat het examen beter in het tijdschrift LINDA geplaatst had kunnen worden. "Als man heb je een achterstand: het vereist meer inlevingsvermogen dan kennis."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.

Tip de redactie